in

„Rusi odlučili, sravniće sa zemljom“

Lučki grad Mariupolj nije pao, usprkos ultimatumu Rusa preostalim braniocima opkoljenog grada da predaju oružje do nedelje poslepodne.

Branioci Mariupolja boriće se do kraja, rekao je ranije ukrajinski premijer Denis Šmihal.

Taj grad strateški je važan za Rusiju jer njegovim osvajanjem dobija se kontrola nad Azovskim morem, ali i nad velikim delom južne i istočne Ukrajine, s obzirom na to da spaja poluostrvo Krim s industrijski razvijenim Donbasom, u koji spadaju proruski regioni Donjeck i Luganjsk.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba poručio je da je Rusija odlučila da sravni Mariupolj sa zemljom. „Ako Rusi ne žele pregovore, borićemo se do kraja, apsolutno. Nećemo kapitulirati“, rekao je Kuleba, te dodao: „Nećemo napustiti svoju zemlju, svoje porodice, svoje tlo“.

Ukrajinski glavni štab izvestio je u nedelju uveče o novim raketnim i bombaškim napadima na opkoljeni Mariupolj, a kako se navodi, u napadima su Rusi koristili ultrasonične bombardere Tu-22M3.

Ukrajina je zahtevala da ruske snage otvore humanitarne koridore iz Mariupolja kako bi omogućile odlazak civila i ranjenih ukrajinskih vojnika, ali već nekoliko sedmica nije bilo velikih evakuacija. Lokalne vlasti kažu da su ruske snage najavile da će sprečiti bilo koga da uđe ili izađe iz grada, prenosi BBC.

Ruska vojska tvrdi da kontroliše gotovo ceo Mariupolj, dok ukrajinski bataljon Azov još uvek drži Azovstal, ogromnu železaru s pogledom na Azovsko more. Šef policije Mariupolja kaže da se u krug Azovstala sklonio veliki broj civila, koji su se skrivali od granatiranja.

Pratite nas na mreži VKontakte bez cenzure – OVDE 

U Mariupolju je ostalo oko 100.000 stanovnika, a pre rata taj grad je imao oko 400.000 stanovnika. Strahuje se od hiljada civilnih žrtava usled duge opsade i stalnog granatiranja.

Očekuje se da će ruska vojska krenuti u napad na kompleks železare Azovstal. „U slučaju daljeg otpora, svi će biti uništeni“, poručio je portparol ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Ako Rusija osvoji strateški važan lučki grad, to bi takođe moglo da utiče na pregovore o prekidu vatre, prenose agencije. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zapretio je prekidom pregovora ako ruske snage pobiju branioce Mariupolja.

Ukrajinski predsednik upozorio je da ruska vojska u bliskoj budućnosti priprema ofanzivu na industrijsku regiju Donbas u istočnoj Ukrajini: „Kao što ruske trupe uništavaju Mariupolj, žele sravniti i druge gradove i mesta u regijama Donjeck i Luganjsk“, tvrdi on. Vojni stručnjaci pretpostavljaju da će Ukrajini trebati znatno više teškog naoružanja na istoku zemlje kako bi izdržala napade, prenosi nemački Špiegl.

Zauzimanje Mariupolja značilo bi težak poraz Ukrajine, i simbolički i strateški. Mariupolj se nalazi u regionu Donbas, nad kojim proruski separatisti žele da preuzmu potpunu kontrolu uz pomoć Moskve. Zauzimanje lučkog grada pomoglo bi Rusiji da stvori izravnu kopnenu vezu s poluotostrvom Krimom, koji su 2014. okupirali i potom anektirali.

Od povlačenja ruskih oružanih snaga sa šireg područja Kijeva, borbe su se sve više premeštale na južnu i istočnu Ukrajinu. Stručnjaci pretpostavljaju da Rusija želi da objavi pobedu u ukrajinskom Donbasu do simbolično važnog 9. maja.

(jutarnji list)

The post „Rusi odlučili, sravniće sa zemljom“ first appeared on WebTribune.