in

“Rusi nešto spremaju – Da li je 200.000 vojnika dovoljno”

Na početku smo sedmice koja će po mnogima biti odlučujuća za odgovor na pitanje hoće li diplomatija uspeti da zaustavi rat ili će se pokrenuti ratna kataklizma.

Američki obaveštajci uvereni su da je ruska vojska dobila zeleno svetlo za početak invazije na Ukrajinu, ali tenkovi za sada miruju, a nisu se digli ni lovci bombarderi.

Hrvatski vojni analitičar Ivica Mandić je za HTV ocenio da je teško utvrditi da li je neka obaveštajna informacija sasvim tačna.

“Amerika ima velike kapacitete koji su stravični i moćni. Ako je to tačna informacija, onda svakako odvraća Moskvu da napravi neki potez. To pravi štetu, a ne korist. Očigledno je zakazalo strateško komuniciranje. Postavlja se pitanje da li je trebalo svaku informaciju, takvog tipa, objaviti, koliko god da je tačna”, rekao je Mandić.

Istakao je i da postoji niz pokazatelja koji potvrđuju da se nešto veliko sprema u smislu pritiska da se dobije ono što se želi.

“Broj ruskih vojnika na granici nije dovoljan za bilo kakvo ozbiljnije zauzimanje teritorije. Ni 200.000 vojnika nije dovoljno. Možda i više od 500.000 bi trebalo za invaziju. Ukrajina je druga po veličini zemlja u Evropi i ima ogroman prostor. Pitanje je ima li Rusija novac da plati takvu operaciju. Verojatno su sadašnje snage raspoređene oko Ukrajine dovoljne, ali bi dosta ‘iskrvarile’ kako bi zauzele Kijev, ali ništa više”, rekao je on.

S druge strane, on ne isključuje mogućnost lokalnog sukoba, jer i Ukrajina podiže svoju borbenu gotovost. “Taj sukob je u sledećim danima vrlo verovatan”, rekao je on.

“Nijednoj strani ne odgovara dugotrajni rat i iscrpljivanje. Kad se planira rat, uvek dolazi do kalkulacije žrtava pa i kolateralnih. One bi bile ogromne. Pokretanja 150.000 vojnika, vazdušnih i raketnih udara, brojile bi se na desetine hiljada”, dodao je.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

(jutarnji list)