in

Republikanac Mekarti izabran za predsednika Predstavničkog doma SAD u 15. krugu glasanja

Republikanac Mekarti izabran za predsednika Predstavničkog doma SAD u 15. krugu glasanja

Lider republikanaca u Predstavničkom domu američkog Kongresa Kevin Mekarti u petak uveče je izabran za njegovog predsednika u 15. krugu glasanja. 

Mekarti je dobio 216 glasova, što je u ovom slučaju bilo dovoljno da bude izabran, pošto šest poslanika nije podržalo nijednog od kandidata. Kako je naveo moderator, „Kevin Mekarti iz države Kalifornije dobio je većinu glasova i uredno je izabran za predsednika Predstavničkog doma“.

Za demokratu Hakima Džefrisa u 15. krugu, kao i u svim prethodnim, glasalo je 212 kongresmena, koji su predstavnici Demokratske stranke u donjem domu Kongresa aktuelnog saziva.

Mesto predsedavajućeg Predstavničkog doma je treće po važnosti u vladinoj hijerarhiji SAD. Očekivalo se da će Mekarti zauzeti ovu funkciju u utorak, ali zbog pozicije male grupe saboraca poslednjih dana nije mogao da dobije potreban broj glasova.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Prema pisanju medija, Makarti je morao da učini niz ustupaka kako bi pokušao da ubedi kongresmene da odobre njegovu kandidaturu.

On se posebno složio sa određenim ograničenjima u vezi sa uslovima njegovog mandata kao govornika. Prema CNN- u, neki republikanci su promenili stav nakon telefonskog razgovora sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Ovo je prvi put u 100 godina da izbor predsjedavajućeg Predstavničkog doma nije bio ograničen na jedan krug.

Poslednji put se to dogodilo 1923. godine. Zatim je bilo potrebno devet krugova glasanja za izbor govornika. 10. kolo održano je prvi put posle 164 godine. Godine 1859. bilo je potrebno 44 kruga da se izabere predsednik donjeg doma.

Pre imenovanja predsednika, rad Donjeg doma Kongresa ostao je, zapravo, paralizovan, pošto zakonodavci nisu imali priliku da polože zakletvu i pređu na punopravnu aktivnost. Američki predsednik Džo Bajden čestitao je Makartiju izbor i izrazio spremnost da „radi sa republikancima” koliko je to moguće.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Webtribune.rs