in

Rečeno je – morate da prihvatite ovaj plan, inače ćete se suočiti sa tri stvari

Rečeno je – morate da prihvatite ovaj plan, inače ćete se suočiti sa tri stvari

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da su mu specijalni izaslanici pet zapadnih zemalja predočili da Srbija mora da prihvati francusko-nemački plan za Kosovo i Metohiju ili će se suočiti s tri stvari – prekidom procesa evropskih integracija, zaustavljanjem i povlačenjem investicija i sveobuhvatnim merama koje će naneti veliku štetu Srbiji.

„Svi smo videli verzije francusko-nemačkog plana. On više nije samo njihov, a o tome ćemo tek govoriti… Plašim se da niko nije želeo da govori o kontekstu, okolnostima i onome sa čim se zaista Srbija suočava“, rekao je Vučić na početku obraćanja.

Objašnjava da u tom predlogu „nije lako naći bilo šta čime bismo bilo oduševljeni, naprotiv“.

„Velika je nervoza zbog promena geopolitičkih okolonosti. Evropa je defakto u ratu. Nema tolerisanja bilo kakvog iskakanja u političkom smislu. Sa druge strane, žele da „u svom dvorištu“, a Zapadni Balkan i Srbija je „njihovo dvorište“, bude onako kako oni hoće. Postavlja se pitanje šta je još doprinelo situaciji da se izađe sa ovako oštrim pristupom i dozom hitnosti od strane evropskih zvaničnika. Posle izbijanja ukrajinsko-ruskog sukoba došlo je do problema za Srbiju. Najpre, jer smo na radaru svima jer nismo uveli sankcije Rusiji, a potom zbog incidenata koje je Kurti izazivao kako bi isporovocirao Srbiju da ona reaguje kako bi je proglasili krivom. Oni žele sukob kako bi se NATO uključio, a oni izbegli obavezu da formiraju ZSO“, kazao je.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu.

Naveo je da su izaslanici zapadnih zemalja samo došli da predoče svoj plan, bez ikakve konsultacije.

Vučić je potom rekao da zemlji nema napretka u EU, ali ni na drugim poljima ako ne sarađuje u vezi sa novim pregovaračkim okvirom koji su prihvatile sve članice Evropske unije, a koji podrazumeva i prihvatanje članstva takozvanog Kosova u UN.

Govoreći o nedavnoj poseti predstavnika Evropske unije, tri najveće članice EU i predstavnika Stejt departmenta Vučić je rekao da su mu rekli da mora da prihvati plan.

„Rečeno je morate da prihvatite ovaj plan, a ako ga ne prihvatite, jer mi smatramo da mora da bude prihvaćen, ceo pregovarački okvir, suočićete se pod jedan – sa prekidom procesa evropskih integracija. Pod dva – suočićete sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija i pod tri – sa svim sveobuhvatnim merama koje će naneti veliku štetu Republici Srbiji. I to mi je još tri puta ponovljeno“, rekao je Vučić.

„Više ne postoji racionalni pristup rešavanju problema“

Vučić je rekao da je došlo vreme kada više ne prolaze racionalni argumenti i da se oni drže samo svoje agende, a to je poraz Rusije.

„Brine me to što više ne postoji racionalni pristup rešavanju problema. Što god sam govorio, shvatio sam da je isteklo vreme za razum i da niko ne želi da me sluša. Oni imaju svoju agendu, to je poraz Rusije, i na toj agendi što se nađe biće sve počišćeno“, rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija želi kompromis i razgovore na svakom mestu, da obe strane moraju da čine ustupke, ali je problem kada jedna strana može da radi šta hoće i da za to bude nagrađena.

Vučić je podsetio da je Priština dobila bezvizni režim sa Evropom, prijem njihovih papira za EU, ulazak u Savet Evrope, da li za šest meseci ili godinu dana, svejedno.

Kaže da Srbija u međuvremenu mora da razgovara sa evropskim posrednicima, Albancima, da pronalazi kompromisna rešenja u različitim oblastima, od energetike do diplomata, tablica…
“Ne možemo da sprečimo ulazak u Savet Evrope, ni u NATO, iako sam rekao da ako od nas očekuju aplauze, neće dobiti, ali mi to ne možemo da sprečimo. Ono što možemo je da razgovaramo kako da podižemo stepen poverenja između nas i Albanaca, da izgradimo poziciju za budući dugotrajni mir. Da li ćemo uspeti, to je druga stvar”, rekao je Vučić.

„Sledi velika borba za ZSO“

Naveo je da sledi velika borba za Zajednicu srpskih opština i da je siguran da će na kraju, pošto je, kako je naglasio, video odlučnost Amerikanaca, to u narednim mesecima biti završeno.

„Kada im kažem da mora prvo da ide ZSO, oni kažu, jeste ali vidite da to nije realno. Ne znate da li da se uhvatite za glavu i napustite prostoriju. Nikakvi objektivni i racionalni argumenti ne prolaze. Mi želimo kompromis, želimo dijalog, na svakom mestu, ali je problem u tome da jedna strana može da radi šta hoće i da za to može da bude nagrađena“, kazao je Vučić.

„Kada budu isporučeni konačni zahtevi, o tome će se izjasniti i narod i Narodna skupština…“

Naglasio je da će Srbija morati da se suoči sa onim što je preneto od „velike petorke“ i da se pokrene razgovor unutar društva.

„Neće odustati, to je bila veoma teška rasprava, u civilizovanim okvirima, ali izuzetno teška i napeta i ja sam shvatio da više niko ne želi da vas čuje. I znam da ćemo sa tim morati da se suočimo i zato moramo da pokrenemo razgovor unutar našeg društva. Bilo bi pitanje nedelje kada bi bio ukinut bezvizni režim sa EU i ne bi bilo više investicija“, rekao je Vučić.

Dodao je da će se, kada budu isporučeni konačni zahtevi, o tome izjasniti i narod i Narodna skupština i druge državne institucije, ističući da ništa nije potpisano.

„Pozvaćemo narednih dana sve predstavnike poslaničkih grupa i obavestiću ih o tome šta se sve traži. Pred nama je težak period i biće nam potrebno mnogo više truda i rada, da bismo to mogli na najbolji način da prevaziđemo. Mislim da je veoma važno da mi želimo mir u regionu, da mi pokažemo šta je to što očekujemo u budućnosti i da se za to borimo“, naveo je predsednik.

„Dogovorili smo taktičke poteze“

Vučić je saopštio da su na sednici Vlade dogovoreni taktički potezi.

„Dogovorili smo taktičke poteze,, ko će šta da preuzme na sebe, a u svakom slučaju sačuvaćemo građane Srbije – ako je izbor da na jednoj strani imamo sankcije, a nema gorih sankcija od povlačenja investicija, ili ćemo sa druge strane da prihvatamo sve odmah, što znači Kosovo u UN, ja sam za onaj put kompromisa koliko je moguće boriti se. Više se ne govori o međusobnom priznanju, što znači da smo ipak nešto postigli“, zaključio je.

Podsetimo, Vučić se u petak sastao sa visokom zapadnom delegacijom, a sastanak sa „velikom petorkom“ izaslanika sa Zapada, predsednik je opisao kao jedan od najtežih dana za Srbiju.

„Ono što bude državni interes u određenom trenutku, ja ću to da uradim“

Govoreći o navodima da će eventualno da se povuče sa funkcije predsednika Srbije, Vučić je rekao da on živi za državu i da mu je na prvom mestu državni interes.

„Ja stvarno ne mislim da je bilo koji čovek isuviše važan za jednu državu, mi smo svi smrtni. Ovo je moj, svakako, poslednji mandat. Dakle, ja živim za državu i ja sam vojnik države i ono što bude državni interes u određenom trenutku, ja ću to da uradim“, rekao je Vučić.

Vučić smatra da će situacija u vezi sa rusko-ukrajinskim sukobom još više da se zakomplikuje.

„Plašim se da će stanje u Ukrajini biti još gore, na žalost, do danas sam bio dva puta u pravu u taktikom smislu, to nije samo Rusija – Ukrajina, plašim se da će to da se raširi na neke druge teritorije i u takvim uslovima ovakvi zahtevi biće samo snažnije i jače postavljeni u odnosu na Srbiju“, rekao je Vučić.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte