in

RAT JE U TOKU – Uništena oklopna vozila – Ubijeni specijalci – Odjekuju rafali – Oglasio se Putin

Situacija na istoku Ukrajine zakomplikovala se poslednjih dana. Iz Luganska stižu informacije da su u noćašnjem granatiranju stradala još dva civila.

Sjedinjene Države veruju da je Vladimir Putin prelomio i da planira da izvrši invaziju na svog suseda.

Zelenski i njegova vlada iskreno ne veruju da će Rusija napasti.

Zapadne obaveštajne službe upozoravaju da su ruskim zapovednicima izdate naredbe za napad na Ukrajinu.

Ubijen specijalci – uništena oklopna vozila

Ruska vojska i graničari sprečili su da diverzantska grupa sa teritorije Ukrajine naruši državnu granicu, saopštio je Južni vojni okrug.

Tokom razmene vatre na teritoriju Rusije su ušla dva ukrajinska pešadijska vozila radi evakuacije.

Tom prilikom ubijena su petorica diverzanata, dok su uništena oba oklopna vozila.

Niko od pripadnika ruske vosjke nije povređen.

Donbas traži hitnu vojnu pomoć: “Situacija kritična”

U Donbasu je u toku rat, situacija je kritična, izjavio je portparol Narodne milicije DNR Edvard Basurin. Kako je naveo, potrebna je finansijska i vojna pomoć Rusije.

Zvaničnici Donjecka pozvali su Moskvu da pošalje hitnu pomoć usred sve češćih sukoba preko linije kontakta, pri čemu kijevske trupe i separatisti iz Donbasa optužuju jedni druge za teško granatiranje.

Eduard Basurin, portparol Donjecke narodne milicije, rekao je da Moskva treba “pre svega” da pruži moralnu podršku ali da “ne bih odbio ništa – potrebna je i vojna pomoć, u različitim oblicima”.

On je takođe, prenosi RT, rekao da se u Donbasu vodi rat, dodajući da “situacija nije samo teška, već je zaista kritična”.

“Zapad nije spreman”

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas na vanrednoj sednici Saveta za Nacionalnu bezbednost da Zapad nije spreman da prihvati ruske predloge koji se tiču neširenja NATO alijanse.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da treba odlučiti šta dalje da se radi po pitanju Donbasa, polazeći od situacije na terenu.

“Uradili smo sve što smo mogli da sprečimo krizu u Ukrajini na miran način” izjavio je Putin.

Putin: Utvrditi korake u svetlu zahteva LNR i DNR za priznanje

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas, na početku vanredne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da je glavni cilj tog sastanka da se utvrde koraci u vezi sa krizom u Donbasu, posebno imajući u vidu poziv lidera samoproglašenih Donjecke i Luganjske Narodne Republike da Rusija prizna njihov suverenitet.

Putin je napomenuo da je priznanje LNR I DNR blisko povezano sa bezbednosnim pitanjima u svetu, a posebno u Evropi, prenosi RIA Novosti.

On je rekao je da su ukrajinske vlasti dva puta sprovodile kaznene operacije u Donbasu, a da se sada eskalacija dešava treći put. Prema njegovim recima, Rusija je u pocetku učinila sve da se nesporazumi reše mirnim putem.

Istakao je da će, ali Ukrajina bude primljena u NATO, pretnje Ruskoj Federaciji višestruko povećati.

Lideri DNR i LNR traže od ruskog predsednika Putina da prizna nezavisnost narodnih republika.

Prošle nedelje, Donji dom ruskog parlamenta uputio je apel Putinu tražeći od njega da prizna otcepljenje Donbasa.

Međutim, u razgovorima sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom prošlog utorka, ruski predsednik je rekao da smatra da potencijal Minskih sporazuma još nije iscrpljen.

Pentagon: Rusija danas napada Ukrajinu?

Pentagon je tvrdio da bi Rusija danas mogla da napadne Ukrajinu, dodajući da još ima vremena za diplomatiju.

“Već dugo pričamo da ruska invazija može da se desi bilo kada, na primer, danas. Nadamo se da se to neće desiti i zato nastavljamo da koristimo sve moguće diplomatske kanale”, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

(b92)