in

RAT JE BLIZU: Rusija izdala 720.000 pasoša po ubrzanoj proceduri u separatističkim oblastima Ukrajine

Više od 720.000 stanovnika u istočnoj Ukrajini dobili su rusko državljanstvo i pasoše u ubrzanoj proceduri što se smatra pokušajem da se ojača uticaj Rusije.

Ivan Maljuta, stanovnik Donjecka, grada na istoku Ukrajine koji kontrolišu separatisti koje podržava Moskva, ovog meseca je podneo zahtev za rusko državljanstvo i objašnjava da će on, njegova supruga i troje dece uskoro dobiti ruske pasoše, piše Juronjuz.

“Želim da budem državljanin Ruske Federacije. Idemo ka ovome, zar ne”, rekao je u kancelariji službe za migracije u Donjecku.

Maljuta i njegova porodica pridružiće se više od 720.000 stanovnika područja pod kontrolom separatista u istočnoj Ukrajini koji su dobili rusko državljanstvo i pasoše u ubrzanoj proceduri koja se smatra pokušajem da se dodatno ojača uticaj Rusije u regiji.

Rusija je dala svoju snažnu podršku separatističkoj pobuni u istočnoj Ukrajini 2014. godine, ubrzo nakon što je anektirala Krim kao odgovor na građanski ustanak u Kijevu kojim je svrgnut predsednik naklonjen Kremlju.

Moskva je negirala raspoređivanje trupa ili oružja u oblastima pod kontrolom pobunjenika, a vladini zvaničnici su u više navrata naglašavali da Rusija nije strana u sukobu, u kojem je do sada ubijeno preko 14.000 ljudi.

Osim brzog puta do državljanstva, Rusija je ponudila stanovnicima samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk i druge pogodnosti, kao što su vakcine protiv kovida 19 ili trgovinske povlastice za lokalne proizvođače.

Ukrajina je zgrožena tim naporima usred rastućih tenzija i straha od nove invazije. Ministar spoljnih poslova Dmitr Kuleba pozvao je Evropsku uniju prošle sedmice da uvede sankcije Rusiji zbog “njenog nezakonitog masovnog izdavanja ruskih pasoša ukrajinskim građanima”.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

(klix.ba)