in

Putinova „čestitka“ biće paklena?

Među ukrajinskim, ali i američkim zvaničnicima raste strah da bi ruski predsednik mogao da pojača ruske napade na Ukrajinu tokom državnog praznika.

„Definitivno moramo biti spremni za moguće raketne udare“, rekao je prošle nedelje Jurij Ihnat, portparol komande Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, upozoravajući da Rusija voli da iskoristi posebne datume za takozvane „čestitke“.

Sličnog mišljenja je i vojni ekspert Oleg Ždanov, koji pretpostavlja da trenutni smanjeni intenzitet raketnih udara na Ukrajinu može ukazivati na to da Rusija čuva snagu za poseban dan, piše „Blic“.

I SAD imaju obaveštajne podatke da Rusija uskoro planira nove napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu i vladine objekte, saopštio je Rojtersu jedan zvaničnik američke administracije.

„Imamo informacije da Rusija pojačava pripreme i da će u narednim danima pokrenuti napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu i vladine objekte. S obzirom na ruske rezultate u Ukrajini, zabrinuti smo zbog kontinuirane pretnje koju ruski udari predstavljaju za civile i civilnu infrastrukturu“, rekao je u ponedeljak ovaj zvaničnik pod uslovom anonimnosti.

I ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je na potencijalno ozbiljne napade uoči 31. godišnjice nezavisnosti Kijeva, 24. avgusta.

Zelenski je pozvao na oprez, rekavši da bi Moskva mogla da pokuša nešto „izuzetno prljavo“ uoči srede, kada Ukrajina obeležava Dan nezavisnosti.

Ukrajinski predsednik je rekao da je razgovarao sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom o svim pretnjama, a poruka je poslata i turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu i generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(b92.net, blic.rs)

The post Putinova „čestitka“ biće paklena? first appeared on WebTribune.