in

Putin tajno pomilovao zatvorenike: Šta se sprema?

Putin tajno pomilovao zatvorenike: Šta se sprema?

Ruski predsednik Vladimir Putin tajno je pomilovao desetine osuđenika čak i pre nego što su poslati u Ukrajinu, rekao je član ruskog Saveta za ljudska prava.

On je dodao da postoje zakonski nedostaci u strategiji regrutovanja koja je obećavala zatvorenim kriminalcima da bi se kazne ukidale tek po odsluženju vojnog roka.

Putinovi ukazi su tajno izdavani kako za legalno oslobađanje zatvorenika, tako i za izbegavanje javnog obelodanjivanja njihovih imena, što bi se inače desilo prilikom izdavanja predsedničkog pomilovanja, rekla je Eva Merkačeva, članica Saveta za ljudska prava.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

„Sve te uredbe su tajne i ne možemo da ih vidimo, ali to objašnjava zašto je Federalna kazneno-popravna služba mirno puštala ljude. Predsednički ukaz o pomilovanju osuđenika koji su učestvovali u specijalnoj operaciji predstavlja državnu tajnu jer onemogućava identifikaciju ovih lica“, rekla je Merkačeva za državnu agenciju RIA Novosti.

Osuđenici su očigledno poslati na neka od najopasnijih žarišta na liniji fronta, a mnogi su ubijeni. Oko dve desetine njih, koje je prvobitno regrutovala Vagner plaćenička grupa u zaobilaženju ruskog zakona, sada se vratila kući, ali će se verovatno vratiti na front za nekoliko nedelja, navodi „Rusija iza rešetaka“, grupa za prava zatvorenika.

(blic)