in

Putin poslao poruku o uslovima pod kojim će Rusija pregovarati o završetku rata

Putin poslao poruku o uslovima pod kojim će Rusija pregovarati o završetku rata

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je danas turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu da je Moskva otvorena za dijalog o Ukrajini.

Putin je naveo da će Kijev morati da prihvati gubitak teritorija na koje Rusija polaže pravo, saopštio je danas Kremlj.

„Vladimir Putin je ponovo potvrdio otvorenost Rusije za ozbiljan dijalog, pod uslovom da vlasti u Kijevu ispune dobro poznate i više puta izrečene zahteve i uzmu u obzir nove realnosti koje se tiču teritorija“, naveo je u saopštenju Kremlj, preneo je Rojters.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Kako se navodi, Putin je takođe ponovio „destruktivnu ulogu Zapada, koji snabdeva Kijev oružjem, pružajući informacije i smernice“.

Lideri su takođe razgovarali o brojnim energetskim pitanjima, uključujući stvaranje gasnog čvorišta u Turskoj i izgradnju nuklearne elektrane Akuju, naveo je Kremlj.

Takođe, kako se dodaje, Putin je još jednom ponovio Erdoganu da treba ukinuti sve barijere ruskom izvozu hrane i đubriva. Erdogan i Putin su više puta razgovarali otkako je počeo rat u Ukrajini.

Turska je delovala kao posrednik zajedno sa Ujedinjenim nacijama u sklapanju sporazuma kojim se omogućio izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, podseća Rojters.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

(tanjug)