Putin i Si otvorili nove radove na nuklearnim elektranama u Kini

Rusija i Kina su postigle značajan uspeh u svim oblastima i sada se nalaze na najvećem nivou. Svi dogovori se realizuju.

Ruski predsednik Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping označili su putem video-veze početak izgradnje četiri nova bloka na Tjanvanskoj nuklearnoj elektrani i nuklearnoj elektrani “Sjujdapu” u Kini.

Radovi su počeli kada su Putin i Si, primivši izveštaje o pripravnosti, naizmenično dali komandu za početak radova.

“Od vremena potpisivanja sporazuma (o dobrosusedskim odnosima, prijateljstvu i saradnji) Rusija i Kina su postigle značajne uspehe u jačanju višestrane kooperacije i uzajamnog poverenja u svim oblastima: u politici, međunarodnim poslovima, trgovini, ekonomiji, kulturno-humanitarnoj razmeni. Može se reći da su rusko-kineski odnosi dostigli najveći nivo u istoriji”, rekao je Putin za vreme ceremonije.

Vraćajući se temi saradnje u nuklearnoj energetici, Putin je primetio da se svi sporazumi postignuti na najvišem nivou dosledno i neprekidno sprovode.

Moskva i Peking odavno sarađuju u nuklearnoj sferi. Uz učešće Rusije u Kini su sagrađena četiri energobloka Tjanvanske nuklearne elektrane i nuklearni reaktor na bazi brzih neutrona „CEFR“.

Tjanvanska nuklearna elektrana je najveći objekat rusko-kineske ekonomske saradnje. Prvi i drugi blok je pušten 2007. godine, treći – 2017. godine i četvrti – 2020. godine. Zemlje planiraju početak izgradnje još dva bloka. Rusija će projektovati takozvano nuklearno ostrvo elektrane i snabdeti najznačajnijom opremom.

„Rosatom“ i Kineska državna nuklearna korporacija su u junu 2019. godine potpisali ugovor za izgradnju trećeg i četvrtog energobloka nuklearne elektrane „Sjujdapu“ u provinciji Ljaoning. To će biti sistemi tri plus generacije sa reaktorima VVER-1200 (serija reaktora sa vodom pod pritiskom).