in

PUTIN: Amerikanci ostavili haos u Avganistanu – To je pretnja za Rusiju

Ruski predsednik Vladimir Putin kritikovao je danas Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike zbog povlačenja trupa iz Avganistana.

Kako je rekao, ostavili su zemlju u haosu i tako izazvali potencijalne bezbednosne pretnje za Rusiju i njene saveznike u centralnoj Aziji.

Obracajući se danas na sastanku vladajuće stranke Jedinstvene Rusije Putin je ocenio da bi militanti mogli da iskoriste previranja za destabilizaciju bivših sovjetskih centralnoazijskih država koje se graniče sa Avganistanom, prenosi agencija AP.

“Postoji opasnost da će teroristi i različite grupe koje su našle utočište u Avganistanu iskoristiti haos koji su ostavile naše zapadne kolege i pokušati da to prošire na susedne zemlje”, kazao je Putin navodeći da će to biti direktna pretnja za Rusiju i njene saveznike.

 

Putin je ocenio da bi mogući porast trgovine drogom i pogoršanje problema s migracijama takođe mogli da predstavljaju pretnju Rusiji.

U isto vreme, on je kazao da Rusija neće raspoređivati svoje vojne snage u Avganistanu kako bi učestvovala u sukobu, te da je Moskva izvukla potrebne lekcije iz neuspešne intervencije Sovjetskog Saveza.

(tanjug)