in

PUTIN: Ako NATO stvarno misli da smo umešani u prinudno sletanje aviona Rajanera, onda je Alijansa u opasnosti

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je na Međunarodnom forumu u Sankt Peterburgu da ruske specijalne službe ni na koji način nisu povezane sa incidentom prinudnog sletanja aviona „Rajan er“ u Minsk uprkos tvrdnjama NATO. Kako je dodao, Alijansa je u opasnosti ako njeno rukovodstvo daje takve izjave.

Podsetimo, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je krajem maja rekao da mu je „teško da poveruje“ da Moskva nije umešana u prinudno sletanje aviona, a ovakve zaključke objasnio je bliskim odnosima Rusije i Belorusije.

Putin je, međutim, istakao da takvi zaključci pokazuju da ljudi „jednostavno ne razumeju kako se takve stvari događaju“.

“To se sve radi na drugi način… Međunarodna saradnja je tu prosto nemoguća“, rekao je on i dodao da ruske specijalne službe nisu nisu nikako povezane sa tim događajem.

Kako je dodao, ne želi da daje ocene političkih procesa u Belorusiji.

“Istina je, kao i obično, negde u sredini. Bolje je ne mešati se, bolje je ljudima dati mogućnost da sami, ne žureći, shvate šta se dešava“, zaključio je Putin.

On je podsetio i na slučaj prinudnog sletanja aviona bolivijskog predsednika Eva Moralesa.

“Niko se toga ne seća, kao da se nije ni desilo. Ali, desilo se. I tako nešto se desilo ne jednom i ne samo sa avionom tog predsednika. Ali u ovom slučaju sve je poprimilo takvu formu i pažnju”, rekao je on i dodao da je to zato što se dešava u Belorusiji i zbog toga što su mnogi pokušali da utiču.

Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.

Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora.

To je izazvalo veliku kritiku Zapada.

(sputnik)