in

Puni autobusi policije: Uhapšeni organizatori protesta kamiondžija “Konvoj slobode” u Kanadi

Kanadska policija uhapsila je dvoje organizatora protesta kamiondžija koji su u četvrtak zakrčili ulice Otave, nakon što su zvanične vlasti upozorile da je neizbežno okončanje gotovo tronedeljnog protesta protiv epidemioloških mera.

Puni autobusi policije stigli su u četvrtak blizu zgrade parlamenta u Otavi, a radnici su postavili dodatne zaštitne ograde oko vladinih zgrada, navodi agencija AP.

Policija je preduzela i nove mere za zatvaranje većeg dela centra grada kako bi sprečila mogućnost da neki pojedinci možda priteknu u pomoć demonstrantima.

„Akcija je neizbežna. Apsolutno smo posvećeni okončanju ovih nezakonitih demonstracija“, izjavio je privremeni šef policije Otave Stiv Bel.

Kako je naveo, policija je uhapsila dvoje organizatore protesta — Tamaru Lič i Krisa Barbera u okolini zgrade parlamenta.

Otava je poslednje uporište pokreta nazvanog „Konvoj slobode“ nakon nedavno okončanih demonstracija i blokada koje su zatvorile granične prelaze prema SAD, nanele ekonomsku štetu obema zemljama i stvorile političku krizu za kanadskog premijera Džastina Trudoa.

Takvi protesti su inspirisali slične konvoje u Francuskoj, na Novom Zelandu i u Holandiji.

„Krajnje je vreme da ove ilegalne i opasne aktivnosti prestanu“, izjavio je premijer Trudo u parlamentu, nedaleko od mesta gde je bilo parkirano više od 300 kamiona.

„Oni su pretnja našoj ekonomiji i našem odnosu sa trgovinskim partnerima. Oni su pretnja po javnu bezbednost“, naglasio je kanadski premijer, preneo je Tanjug.