in

Pukao ukrajinski front: Počelo bekstvo iz Soledara

Pukao ukrajinski front: Počelo bekstvo iz Soledara

Ruši se ukrajinska zapadnodonbaska odbrambena vertikala Seversk-Soledar-Bahmut (Artjomovsk).

Prva je, po informacijama koje još nisu zvanične, pukla karika koju je ruska vojska najsistematičnije razbijala.

Soledar koji je već ostao bez putne veze sa Slavjanskom.

Prvo je portparol Drugog korpusa LNR Ivan Filiponjenko objavio:

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

„U Soledaru posmatramo masovno povlačenje i bekstvo neprijatelja iz zone višespratnica. Komandant ukrajinske 61. posebne mehanizovane brigade sa pozivnim znakom Ližnik (Skijaš) postavio zadatak potčinjenim komandantima bataljona tokom noći da organizuju povlačenje preostalih i preživelih vojnika iz grada. A ta jedinica je bila glavna u odbrani Soledara“.

Ubrzo potom je vojni analitičar Jurij Podoljaka objavio da su odredi ruske privatne vojne kompanije „Vagner“ uspostavili kontrolu nad naseljima Opitnoe, Krasnaja Gora i Paraskovievka kod Bahmuta. Kontrolom nad dva poslednja – Rusi presecaju saobraćajnicu koja povezuje Bahmut sa Soledarom i Severskom.

Možda će Rusima biti potrebna dva ili tri dana da učvrste kontrolu nad pomenutim naseljima, ali je činjenica da je od Soledara do Bahmuta samo je 20 kilometara.

To je, u svakom slučaju, veliki uspeh jer Ukrajinci – ako ne žele da budu potpuno opkoljeni – moraju bežati iz Soledara.
Za koji dan se pred istim izborom može naći i ukrajinski garnizon u Bahmutu.

U Kijevu zato već govore su Oružane snage Ukrajine već pri kraju sa „rezervnim snagama“ i da će uskoro morati da se donose „nepopularne odluke“.

Osnivač „Vagnera“ Jevgenij Prigožin izjavio je da se njegovi momci bore za zgradu gradske uprave Soledara i da se u tom gradu bore samo oni.

Prigožin je ubrzo potom rekao da je probijena ukrajinska glavna linija odbrane u Soledaru i da su odbrojani dani njegovog „ukro-garnizona“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

(fakti.org)