in

Prvo je unapredio Jugoslaviju, pa Srbiju a sada je počeo da unapređuje Crnu Goru kao Krivokapićev kadar

Goran Svilanović je retko komentarisao politička pitanja u Crnoj Gori, ali je snažno podržavao njen proevropski i prozapadni kurs, uključujući i članstvo u NATO

 Glavni savetnik Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića za ekonomske reforme i evropske integracije je bivši generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju i nekadašnji ministar spoljnih poslova državne zajednice Srbija i Crna Gora Goran Svilanović.

Prema saznanjima podgoričke „Pobjede” , Svilanović neće lično savetovati Krivokapića, već je u timu ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića kojeg savetuje za ključna pitanja ekonomskih reformi i evropskih integracija.

„To nije ništa neobično, Crna Gora je od svih država regiona najdalje odmakla u evropskim integracijama. U svojstvu savetnika sam već dva puta bio u Crnoj Gori”, kazao je on. „Ne savetujem lično premijera Krivokapića, već radim sa ministrom finansija Spajićem i to samo u onom delu koji se tiče evrointegracija”. Ostalo je zabeleženo da je dobar prijatelj Havijera Solane koji je NATO armadom zločinački bombardovao Srbiju 1999. godine.

 Svilanović je retko komentarisao politička pitanja u Crnoj Gori, ali je snažno podržavao njen proevropski i prozapadni kurs, uključujući i članstvo u NATO. Nakon što je u Crnoj Gori izabrana nova vlast, saopštio je da nova vlada treba da nastavi kurs pridruživanja Evropskoj uniji.

„Mislim da treba da se obrate Briselu i svim članicama EU i da zatraže podršku za nastavak pregovora o članstvu, u nadi da će, u inače ne baš novim članovima otvorenoj evropskoj politici, uspeti da preokrenu atmosferu i ubrzaju pregovore, pa možda ih i okončaju za mandata nove Evropske komisije”, poručio je nedavno Svilanović.

Nije nepoznato da je savetnik Spajića važio za karijernog diplomatu izuzetne prozapadne orijentacije za koga se spekuliše da je „uleteo u tim pokojnog Zorana Đinđića” na skoro ultimatum koji mu je postavila tadašnja ambasadorska garnitura u Beogradu.

Da li je tom linijom stigao da savetuje novu vlast za sada se samo nagađa, mada se „ispod glasa govorka” da je to ista upravljačka matrica koja opredeljuje sudbinu svih bivših jugoslovenskih republika.

Poslanik Demokratskog fronta i lider Pokreta za promene Nebojša Medojević za „Politiku” kaže da crnogorsku vladu „savetuju dva člana trilaterale i čuvene organizacije globalista i masona „East-West Bridge Goran Svilanovic” ( saradnik službi bezbednosti iz Miloševićevog vremena sa kodnim imenom Sokrat) i Jovan Ratković specijalni savetnik za diplomatiju Borisa Tadića”.

„Za specijalnog diplomatskog predstavnika u Berlinu, imenovaće Veljka Kustrova, za koga niko od ozbiljnih političkih krugova u Berlinu nikad nije ni čuo, a poznat je kao deo ekipe za ’tajno ali organizovano’ zaduženje Crne Gore za 750 miliona evra”, kaže Medojević. „Izgleda da će politika Krivokapića biti dosledni nastavak slepog praćenja interesa globalnih fašista i kolonijalne potcenjenosti. Uz jednu veliku razliku, lobisti Đukanovićevog režima su bile ozbiljne i skupe lobističke kuće, a Krivokapića savetuju trećerazredni lokalni đilkoši koji su često i agenti nekih službi najnižeg profila”, dodaje Medojević.

On ocenjuje da ako se tom društvu doda i „đakon Simijanović dobijamo veselu družinu nekompetentnih obmanjivača, prevaranata i lažnih lobista”.

„Koliko će masoni i članovi trilaterale pomoći Krivokapiću i da li je i on pripadnik neke od loža, brzo ćemo se uveriti. Koga su ovi savetovali, politički su brzo propali. Kakav je odnos naše Crkve prema ovakvoj penetraciji masona i pripadnika raznih loža u Krivokapićevoj vladi već je vidljiva a tvrdili su da će biti pravoslavna i hrišćanska”, kaže Medojević.

U biografiji je navedeno da je Svilanović  „ekspert za ekonomski i politički razvoj u jugoistočnoj Evropi i radi za različite konsultantske agencije”.

„Političku karijeru je započeo devedesetih godina prošlog veka kao član Građanskog saveza Srbije. Obavljao je funkcije portparola i potpredsednika GSS-a, a 1999. godine je izabran za lidera stranke. Nakon izbora 2000. godine postao je šef diplomatije Savezne Republike Jugoslavije (kasnije Državna zajednica Srbije i Crne Gore). Diplomatsku karijeru je nastavio nakon završetka mandata ministra spoljnih poslova. Bio je član mnogih nevladinih organizacija, te član Pakta za stabilnost, kasnije Regionalnog veća za saradnju. Za generalnog sekretara Regionalnog veća za saradnju biran je dva puta. Mandat mu je istekao u decembru 2018. godine.

Prema nezvaničnim saznanjima „Pobjede”, osim Svilanovića iz Srbije, vladu Zdravka Krivokapića savetuje i Jovan Ratković, član predsedništva Socijaldemokratske stranke bivšeg srpskog predsednika Borisa Tadića. Prema izvorima ovih novina „Ratković se sreo u januaru sa premijerom Krivokapićem i od tada traje njegov angažman, kada je nastala njihova zajednička fotografija, blizak je i sa Mlađanom Đorđevićem, bivšim savetnikom Tadića koji takođe ima zajedničke fotografije sa Krivokapićem”.

„I Svilanović i Ratković i Đorđević slove za kadrove koji su bliski srpskoj opoziciji i bivšem predsedniku Srbije Borisu Tadiću”, konstatuje „Pobjeda”. Njihove uloge uklapaju se u težnje Krivokapića i njegovih medijsko-političkih savetnika da se vladi poboljša imidž koji nije bio prozapadni.

(politika.rs)