in

Pripadnici OEBS-a pomagali ukrajinskoj vojsci u pripremi vojnih akcija protiv civila

Pripadnici OEBS-a pomagali ukrajinskoj vojsci u pripremi vojnih akcija protiv civila

Rusija proverava informacije koje su se pojavile da su neki službenici Specijalne posmatračke misije OEBS-a pomagali Kijevu.

Navodno su pripadnici OEBS-a pomagali ukrajinskoj vojsci u pripremi vojnih akcija protiv civila, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Prema njegovim rečima, OEBS se brzo i javno degradira, sve više se udaljavajući od svojih principa.

Ministar je precizirao da je reč o onim uzvišenim principima koji su osnova Završnog akta iz Helsinkija, kao i deo dokumenata sa narednih samita OEBS-a.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

„Posebno bih izdvojio dokumenta posvećena vojno-političkoj bezbednosti zasnovana na principima ravnopravne nedeljive bezbednosti“, podvukao je Lavrov na konferenciji za novinare na kraju razgovora sa beloruskim kolegom Sergejem Alejnikom u Minsku.

On je podsetio da su 1999. godine u Istanbulu i 2020. godine u Astani na samitima OEBS-a, lideri država članica potpisali da nijedna zemlja neće jačati svoju bezbednost na račun ugrožavanja bezbednosti drugih, i da nijedna država i nijedna organizacija na prostoru OEBS-a neće pretendovati na dominaciju u oblasti vojno-političke bezbednosti u tom regionu.

„Naše zapadne kolege su prekršile sve ove obaveze“, zaključio je Lavrov.

Ministar inostranih poslova Belorusije Sergej Alejnik istakao je da su Minsk i Moskva jedinstveni u mišljenju da se OEBS nalazi u sistemskoj krizi.

Prethodno je Ministarstvo državne bezbednosti Luganske Narodne Republike saopštilo da je pokrenut krivični postupak protiv državljanina Velike Britanije, službenika Specijalne posmatračke misije OEBS-a zbog „špijunaže“.

U saopštenju portparola resora navodi se da je saradnik OEBS-a u okviru programa partnerstva sa NATO prenosio informacije ukrajinskoj strani, koje je ona zatim koristila za granatiranje teritorija LNR.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

(sputnik)