in

Prekretnica u oslobađanju Donbasa: Zašto je važan Soledar

Prekretnica u oslobađanju Donbasa: Zašto je važan Soledar

Oslobađanje Soledara i njegovo stavljanje pod kontrolu ruske vojske je važna etapa na ostvarenju ciljeva specijalne vojne operacije, ocenjuju ruski eksperti, ističući da će time biti presečena linija odbrane ukrajinske vojske.

Kako je izjavio osnivač grupe Vagner Evgenije Prigožin, borci ove grupe preuzeli su kontrolu nad celom teritorijom Soledara. Pored toga, jedinice Vagnera su posle žestokih borbi oslobodile rudnike soli u gradu.

Prema rečima lidera Donjecke Narodne Republike Denisa Pušilina, zauzimanje Soledara otvara pristup za oslobođenje i ostalih gradova, među kojima se nalaze Artjomovsk i Seversk.
Soledar bio čvrsto uporište ukrajinske vojske

Iz ovih razloga, kako objašnjava za Sputnjik ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov, zauzimanje Soledara ima izuzetno važnu ulogu za rusku vojsku.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Prema rečima Leonkova, oslobađanje Donbasa je druga faza specijalne vojne operacije.

„Sa teritorije Soledara ukrajinski vojnici su neprestano granatirali infrastrukturu i civilno stanovništvo Donjecke Narodne Republike. I zbog toga su ruske oružane snage tokom specijalne operacije imale zadatak da likvidiraju neprijateljske trupe koje su stacionirane u Donbasu. Međutim, Soledar nije bio samo uporište ukrajinskih vojnika. Na teritoriji ovog grada nalaze se rudnici soli koji se protežu stotinama kilometara“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Ove rudnike soli, kako ističe Leonkov, ukrajinski vojnici su tokom specijalne vojne operacije koristili kao bazu za snadbevanje svojih trupa oružjem.

„U sovjetsko vreme, u ovim rudnicima se nalazilo skladište municije. Zbog toga su ih ukrajinske oružane snage koristile kao neku vrstu baze za snadbevanje oružjem svojih trupa. Međutim, municija, koja je tamo bila uskladištena bila je veoma dobro zaštićena od direktne vatre. Naravno, ruska vojska je mogla da nanese udar moćnim oružjem, ali iznad ovih rudnika nalazilo se naselje u kojem je živelo civilno tanovništvo. Njih su Ukrajinci koristili kao živi štit. I to je komplikovalo zauzimanje ovog grada“, objašnjava naš sagovornik.

Zimska kampanja ključna u oslobađanju Donbasa

Međutim, prema rečima Leonkova, ukrajinska vojska je pretrpela taktički poraz u ovom gradu. Zauzimanje Soledara omogućava ruskim vojnicima oslobađanje i drugih gradova Donbasa, među kojima su Seversk, Slavjansk, Kramatorsk i Artjomovsk.

„Zauzimanje ovog grada omogućava ruskoj vojsci da razvije ofanzivu u nekoliko pravaca odjednom. Ovde se radi o zauzimanju Artjomovska sa severa i pristupu južnim periferijama, među kojima su Slavjansk i Kramatorsk. Ako Soledar ostane pod kontrolom naše vojske, onda će neprijatelj imati ozbiljnih problema sa logistikom i nabavkom municije“, konstatuje stručnjak.

Vojni ekspert Pavel Šipilin objašnjava da je Soledar veoma važno čvorište u kom se ukrajinska vojska snažno utvrdila.

Sada se, kako ističe, upravo preseca ta linija odbrane i ruske pozicije značajno jačaju.

„Ne mogu reći da će Soledar rešiti sve probleme specijalne vojne operacije, ali to je važna etapa i događaj koji smo odavno čekali. To je realna pobeda i to je veoma važno, pre svega psihološki, ali je i na vojnom planu takođe veoma značajan trenutak“, rekao je Šipilin.

Oslobođenje Donbasa ključni cilj

Na pitanje kada se može očekivati potpuno oslobađanje Donbasa, ruski vojni istoričar Jurij Knutov kaže da je to glavni cilj specijalne vojne operacije.

„Grupacija neprijateljskih trupa u Slavjansku i Kramatorsku je prilično jaka. Mi do kraja februara treba da se potrudimo da bar značajan deo oslabimo i iscrpimo. Ali verujem da je oslobađanje Donbasa ključni cilj. Međutim, to se neće dogoditi tako brzo koliko bismo želeli. Slavjansk i Kramatorsk su veoma snažno utvrđeni. Ali, ako Slavjansk bude oslobođen, onda će to, u stvari, značiti da će Kramatorsk ući u zonu kontrole kontrole naših trupa. Stoga će oslobođenje Slavjanska igrati značajniju ulogu od oslobođenja Kramatorska“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Što se tiče samog oslobađanja Donbasa, Leonkov kaže da će upravo zimska kampanja biti ključna i upravo ona omogućiti konačno oslobađanje Donbasa.

Pušilin je izjavio da su u toku pripreme za oslobođenje cele Donjecke Narodne Republike.

„Sada su mogućnosti za oslobođenje Artjomovska (Bahmuta) i Severska znatno poboljšane. U toku su pripreme za trenutak koji smo čekali – oslobođenje Donjecke Narodne Republike“, izjavio je Pušilin.

Prema rečima Pušilina, neprijateljska linija fronta biće uništena nakon oslobođenja Soledara, Artjomovska i Severska.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Nikolina Tesla (sputnik)