in

Pre nego što su pobegli iz Ukrajine stigli da odbiju pregovore sa Rusijom

Kijev je odbio pregovore sa Rusijom jer uslove koje je Moskva ponudila nisu bili prihvatljivi, izjavio je savetnik ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič.

“Upravo sam saznao da je Ukrajina odbila pregovore jer uslovi nisu bili prihvatljivi. Moskva je pokušala da nas natera na kapitulaciju. Mi smo signalizirali da je postizanje mira moguće samo na uslovima Kijeva, a ne Moskve“, rekao je on.

Upitan kakve je konkretno uslova iznela Moskve, Arestovič nije želeo da odgovori.

“Ukrajina nije pristala na ultimatske zahteve”

Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine, takođe je rekao je da Ukrajina nije odbila pregovore sa Rusijom, ali nije pristala ni na “ultimatumske zahteve ruske strane“ niti na “bilo kakve neprihvatljive uslove”.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

“Ukrajina, naravno, nije odbila pregovore. Ali upravo iz pregovora, do kojih, inače, još nije došlo. Ukrajina i predsednik Zelenski kategorički odbijaju bilo kakve neprihvatljive uslove ili ultimatumske zahteve ruske strane.

Pažljivo smo razradili naše pregovaračke pozicije. Osim toga, želim posebno da naglasim da apsolutno nije bilo naređenja gospodina Putina da se obustavi ofanziva. Ovo je kazuistika.

Naprotiv, sinoć i tokom cele današnje noći/jutra videli smo samo intenziviranje agresivnih dejstava ruske strane. Smatramo ovu eskalaciju direktnim pokušajem da se Ukrajina gurne ka prihvatanju neprihvatljivih uslova. Predsednik Zelenski je samo za pregovore i kategorički ne prihvata nikakve ultimatume“, navodi se u saopštenju kabineta predsednika Ukrajine.

Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je ruski lider Vladimir Putin juče, u iščekivanju pregovora koji je trebalo da se održe u Minsku, naredio da se obustave napadi, ali su oni potom nastavljeni budući da je Ukrajina odbila da učestvuje u njima.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

(komersant,sputnik)