in

POZNATI POLITIKOLOG: Rat velikih razmera u Donbasu pokrenuće tužan scenario za Ukrajinu

Odluka ukrajinskih vlasti da sprovedu vojnu operaciju punog obima na istoku Ukrajine, tokom koje će Oružane snage Ukrajine pokušati da silom zauzmu Donbas, pokrenuće surovu igru za Kijev.

Poznati politikolog, vodeći istraživač Instituta Evrope Ruske akademije nauka Sergej Fedorov došao je do ovog zaključka nakon analize situacije u regionu.

Fedorov je u intervjuu za RIA FAN detaljno govorio o eskalaciji vojnog sukoba, a takođe je objasnio zašto bi rat velikih razmera u Donbasu pokrenuo tužan scenario za Ukrajinu.

Sergej Fedorov je pre svega skrenuo pažnju na to da bi pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da sprovedu vojnu operaciju punog obima u Donbasu, kao i da vojnim putem zauzmu region, rezultirao katastrofalnim posledicama po Kijev.

Dakle, ukrajinske vlasti, najverovatnije, ne shvataju da njihove opasne provokacije protiv civila na istoku Ukrajine mogu dovesti do početka velikog rata, tokom kojeg će Kijev izgubiti „teritorijalnu konfiguraciju“.

Prema mišljenju politikologa, odluka rukovodstva LDNR da mobiliše rezerviste i evakuiše civilno stanovništvo je jasan signal Kijevu, koji ukazuje da će pokušaji nasilnog zauzimanja Donbasa pokrenuti tužan scenario za celu Ukrajinu. 

„Nadam se da usijane glave u Ukrajini razumeju da je rat velikih razmera u Donbasu bremenit veoma ozbiljnim posledicama za sve, ali pre svega za Ukrajinu. Na kraju krajeva, ona će izgubiti svoju teritorijalnu konfiguraciju bez Krima i Donbasa, a možda i više“, zaključio je Fedorov.

Ekspert je takođe skrenuo pažnju na to da Kijev još uvek ima vremena da spreči veliku grešku odbijanjem da napadne Donbas. Dakle, rukovodstvo zemlje treba da počne da ispunjava sporazume iz Minska i druge preuzete obaveze.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

Webtribune.rs