in

Poslednja ruska ponuda stranim plaćenicima je istekla

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da se u Ukrajini bore 6.824 stranca iz 63 zemlje.

Prema podacima tog ministarstva, 1.035 stranih plaćenika je “uništeno”, dok je nekoliko hiljada njih ostalo i bori se na strani Volodimira Zelenskog. Takođe, 400 stranih boraca je u Marjiupolju gde, kako navodi rusko ministarstvo, nacionalisti i neonacistički borci odbijaju da se predaju.

Prema objavljenim podacima, najviše stranih boraca koji ratuju u Ukrajini je iz Poljske i to njih 1.717, dok je oko 1.500 došlo iz SAD, Kanade i Rumunije. Oko 300 je došlo iz Velike Britanije i Gruzije, dok su 193 stigla s teritorije Sirije, koja je pod kontrolom Turske.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Portparol ruskog ministarstva odbrane, general Igor Konašenkov, rekao je da je 1.035 stranih boraca stradalo od ruske vojske, a da je njih 912 pobeglo iz Ukrajine, što znači da je 4.877 aktivnih “slučajeva” stranih boraca na teritoriji Kijeva, Harkova, Odese, Nikolajeva i Marijupolja.

„Većina dolazi iz evropskih zemalja, kao i iz Kanade”, rekao je ruski general koji je dodao da je ruska vojska presrela njihovu komunikaciju koja se odvijala na šest različitih jezika.

Takođe, ruski general navodi i da je vojska Rusije ponudila svim stranim plaćenicima koji se bore u okolini železare Azovstal da polože oružje i da se predaju kao i da je to bila poslednja ponuda. “Rečeno im je da im je život zagarantovan, ako se predaju” dodao je Konašenkov.

Pratite nas na mreži VKontakte bez cenzure – OVDE 

“Ali nijedna takva predaja nije zabeležena, a pucnjava oko Azovstala se i dalje čuje. U slučaju daljeg otpora, svi će biti uništeni”, zaključio je on, a prenosi Raša tudej.

(b92)