in

Porodica srpskog mornara smatra da je likvidiran jer je video nešto što nije smeo

Istraga treba da utvrdi da li je varilac Dragan Panić iz Omoljice likvidiran zato što je primetio nešto što nije trebalo da vidi na plovilu u Đenovi

U Đenovi se juče zahuktala istraga o pola tone kokaina, koji su pronađeni na brodu MSC „Adelaid”, a odvojeno se vodi istraga o smrti mornara Dragana Panića (51) iz Srbije, iz sela Omoljice kod Pančeva, čije je telo sa prerezanim vratom italijanska policija pronašla na brodu.

Za sada je još rano da se govori o ubistvu ili samoubistvu, jer dve istrage tek treba da utvrde da li je smrt našeg državljanina u vezi sa švercom kokaina, ili je on kao mornar na tom brodu – video nešto što nije trebalo, pa je likvidiran kao „nepoželjni svedok”. Prema dosadašnjim informacijama on je na brodu radio kao podvodni varilac i porodičan je čovek, koji ima suprugu, decu, unuke i roditelje.

U Omoljici kod Pančeva, gde je živeo, meštani o njemu govore da nije imao nikakve veze sa kriminalom i da je poslednji put bio u Srbiji pre četiri meseca. Članovi porodice tvrde da on nije imao ništa sa krijumčarenjem droge i da to može da se vidi po njegovom bankovnom računu.

– On je ubijen. Nikada ne bi digao ruku na sebe. Bio je vrhunski mehaničar, a tamo je otišao da zaradi za kuću. Nismo nikakva kartel porodica, već obična seoska – rekao je sin nastradalog u izjavi za domaće medije.

Italijanski mediji su u prvim izveštajima u utorak navodili da je Srbin viđen na brodu sa nožem ili nekakvim drugim sečivom, kao i da ga je član posade pronašao mrtvog sa žiletom u ruci, a taj žilet uzeo i bacio. Postavlja se pitanje zbog čega bi to uradio i kakvi dokazi su na taj način verovatno sakriveni.

Spekuliše se i sa informacijom o tome da je Panić pre smrti svojom krvlju napisao poruku supruzi, u kojoj navodno traži oproštaj od porodice i od Boga. Međutim, italijanska policija za sada nije objavila detaljnija saznanja o takvoj poruci, pa nije isključeno da je neko tu vest plasirao ili čak napisao poruku, kako bi zavarao trag i naveo istražitelje na zaključak da je reč o samoubistvu.

Brod sa tovarom od 445 kilograma kokaina izuzetne čistoće, vrednog na tržištu oko 30 miliona evra, isplovio je iz Rio de Žaneira, a paketi sa drogom bili su sakriveni među kontejnerima sa brazilskom kafom. Brod je plovio pod zastavom Paname, a pre nego što se usidrio u Đenovi zastao je u Španiji, Valensiji i na Kanarskim ostrvima, kao i u luci Đoja Tauro na jugu Italije.

Tovari brodova koji stižu sa ovih geografskih područja smatraju se rizičnim, pa je zato ovo plovilo bilo pod nadzorom policije, a kontejneri su u Đenovi bili premešteni u lučni terminal kako bi kasnije bili pregledani. Policija je u toku noći primetila člana posade kako vadi kese iz kontejnera i on je uhapšen. Kasnije je prilikom pregleda broda otkriveno i telo državljanina Srbije.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Aleksandra Petrović (politika.rs)