in

Ponosni na svoju demokratiju pa zabranili proteste? – “Konvoj slobode” krenuo iz Pariza ka Briselu

Konvoj od 150 vozila sa učesnicima protesta protiv kovid ograničenja, deo međunarodnog pokreta “Konvoj slobode”, napustio je jutros Pariz i uputio se u Brisel.

Belgijske vlasti su podsetile učesnike konvoja koji protestuju protiv vakcinalnih propusnica da je sutra zabranjeno demonstriranje u Briselu, preneo je francuski dnevnik “Figaro”.

Briselska policija objavila je na društvenim mrežama uputstva na četiri jezika – francuskom, holandskom, nemačkom i engleskom o zabrani demonstracija vozilima i savet da se u Brisel ne ide kolima.

Nameru da odu u Belgiju najavili su i pojedini učesnici sličnih demonstracija organizovanih u Hagu.

Premijer Aleksandar De Kroa savetovao je u petak demonstrante da odustanu od dolaska u Brisel.

“Onima koji dolaze iz inostranstva kažem: pogledajte pravila u Belgiji. Nikada nismo imali pravila koja su bila previše stroga i nemamo ih više.

Zato se žalite kod kuće”, rekao je on.

Na granici su planirane kontrole, a vozila koja dolaze u belgijsku prestonicu uprkos zabrani biće preusmerena, upozorile su vlasti.

Briselski aerodrom savetovao je putnike da sutra preduzmu mere predostrožnosti i da putuju vozom zbog straha da će pristupni putevi biti blokirani.

Univerzitetska bolnica u Briselu je sa svoje strane upozorila da bi pristup ovoj ustanovi mogao da bude otežan, prenosi Tanjug.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE