in

Politiko: Rusi napreduju – SAD traže od Zelenskog da hitno krene u kontraudar

Politiko: Rusi napreduju – SAD traže od Zelenskog da hitno krene u kontraudar

Uoči posete američkog predsednika Džoa Bajdena Poljskoj, administracija Bele kuće zahtevala je da Ukrajina pojača akciju na bojnom polju, piše Politiko.

Prema mišljenju novinara, američki stratezi strahuju da će ruska vojska naneti poraz Oružanim snagama Ukrajine na jugu i istoku, a snabdevanje Ukrajine zapadnim oružjem će se usporiti.

Bajdenova administracija je hitno zahtevala da administracija predsednika Vladimira Zelenskog konsoliduje svoje trupe i eventualno pokrene sopstveni kontraudar.

Bela kuća je takođe rekla timu Zelenskog, kako je izvestilo nekoliko zvaničnika, da se pripremi za napad sada dok oružje i pomoć iz Vašingtona i Evrope slobodno teku iz straha da bi podrška evropskih suseda Ukrajine uskoro mogla postati ograničena“, objašnjava Politiko.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Po mišljenju stručnjaka, Rusija i dalje ima dve važne prednosti na bojnom polju: snagu i vreme. U tom kontekstu, akcije Severnoatlantske alijanse su veoma upitne.

„Mislim da još uvek nema razumevanja da li će Bajden uspeti da održi jedinstvo NATO-a. Biće još teže. Ukrajina će morati da pokaže rezultate dobijene pomoći“, prokomentarisao je penzionisani brigadni general Dejvid Hiks koji je komandovao svim američkim i NATO snagama uključenim u pripremu i savetovanje avganistanskog vazduhoplovstva.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da se Severnoatlantska alijansa spremala za sukob u Ukrajini od 2014. godine. On je napomenuo da ruska specijalna operacija „nije promenila alijansu“, već je samo pokazala važnost najvećeg jačanja kolektivne odbrane koju je on sproveo.

Webtribune.rs