in

Podnet zahtev za opoziv Bajdena

Republikanska kongresmenka Mardžori Tejlor Grin podnela je američkom Kongresu tri rezolucije za impičment predsednika SAD Džoa Bajdena.

Takav potez posledica je, između ostalog, i situacije u Avganistanu.

Tejlor Grin obrazložila je kako je podnela rezolucije za opoziv američkog predsednika, zbog „zanemarivanja dužnosti u Avganistanu“, „kršenja imigracionih zakona i izazivanja bezbednosne krize na južnoj granici“ i „uzurpiranja nadležnosti Kongresa ignorisanjem odluka Vrhovnog suda“.

Kongresmenka u rezolucijama optužuje Bajdena da je „zanemario dužnost“, jer nije uspeo da „obezbedi izvlačenje na hiljade američkih civila i avganistanskih saveznika“ kada su talibani (organizacija zabranjena u Rusiji) preuzeli vlast u Avganistanu, te da je „naoružao neprijatelje“ ostavljajući američku vojnu opremu u Avganistanu, prenosi „Foks njuz“.

“Za samo sedam meseci, Džo Bajden je doveo do toga da Amerika izgubi poštovanje celog sveta. Dokazi su jasni i njegovi potezi su toliko nečuveni da mora biti opozvan”, saopštila je Grin.

Republikanci su pojačali kritike Bajdena posle uspeha talibana u Avganistanu.

Prethodno je republikanski senator Lindzi Grejem rekao da „predsednik zaslužuje da bude opozvan ukoliko bilo koji Amerikanac ili Avganistanac koji je pomagao američkim snagama bude ostavljen u Avganistanu posle povlačenja američke vojske“.

Rezolucija za impičment koju je podnela Mardžori Tejlor Grin teško da može da bude usvojena u Kongresu, navodi „Foks njuz“, dok iz Bele kuće nisu reagovali na njen predlog.

(sputnik)