in

Počinje obuka Ukrajinaca za “patriot” u SAD

Počinje obuka Ukrajinaca za “patriot” u SAD

Očekuje se da će program trajati nekoliko meseci, a ne zna se kada bi mogao da bude završen, poručili su američki zvaničnici

Ukrajinske trupe treba da počnu obuku za raketni sistem „patriot“ u SAD već sledeće nedelje, izjavila su za Si-En-En dva američka zvaničnika.

Obuka će biti u Fort Silu u Oklahomi, gde SAD inače održavaju treninge za rukovanje i održavanje ovog naprednog sistema protivvazdušne odbrane.

Očekuje se da će program za Ukrajince trajati nekoliko meseci, rekla je Laura Kuper, zamenica pomoćnika ministra odbrane za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju, ali nije navela konkretan vremenski okvir kada bi obuka mogla da bude završena.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Samo dan ranije, sekretar za štampu Pentagona General Pat Rajder je rekao da SAD razmatraju različite opcije gde da sprovedu obuku za sistem „patriot“ – u Americi, u inostranstvu ili da kombinuju obe opcije.

SAD su krajem decembra objavile da će Ukrajini poslati „patriot“, nakon sastanka američkog i ukrajinskog lidera u Vašingtonu. Iako je Amerika u početku odbijala da ispuni ovaj zahtev Kijeva, zbog logističkih izazova i zahtevne obuke, visoki zvaničnik američke administracije rekao je za Si-En-En da ih je „stvarnost onoga što se dešava“ u Ukrajini na kraju naterala da obezbede sistem.

„Patriot“ ne menja stanje na terenu

SAD obezbeđuju jednu „patriot“ bateriju, koja uključuje opremu za proizvodnju energije, računare, sistem kontrole angažovanja i do osam lansera. Baterijom upravlja oko 90 vojnika i potrebni su meseci da se obuče.

Iako se „patriot“ smatra jednim od najnaprednijih i najefikasnijih sistema protivvazdušne odbrane, stručnjaci su upozorili da on neće promeniti stanje na terenu zbog ograničenog dometa i vremena koje će Ukrajincima biti potrebno da se osposobe za njegovo korišćenje.

Istraživačka služba Kongresa (CRS), vladina agencija koja pruža stručnu podršku članovima Kongresa na nepristrasnoj osnovi, upozorila je krajem decembra da samo obuka ekipa za popravku „patriota“ traje oko 53 nedelje, dodajući da je potrebno mnogo toga da se nauči pre nego što „Ukrajina bude imala funkcionalan sistem ‘patriot’ na terenu“.

Osim toga, CRS je upozorio i da je za rad sistema potrebno desetine obučenog osoblja, pa su već tada američki mediji sugerisali da bi ukrajinski vojnici mogli biti pozvani u Ameriku na obuku.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

(RT)