in

POČETAK VRLO BLIZU: Amerika evakuiše iz Belorusije članove porodica svojih diplomata

Američki Stejt department naložio je članovima porodica američkih državnih službenika da napuste Belorusiju zbog moguće eskalacije situacije oko Ukrajine, navodi se na sajtu Stejt departmenta.

Kako se ističe, „zbog neobičnih i zabrinjavajućih vojnih aktivnosti Rusije duž belorusko-ukrajinske granice“ građani SAD koji se nalaze u Belorusiji ili oni koji nameravaju da putuju u tu zemlju treba da uzmu u obzir da je situacija u regionu „nepredvidljiva“.

Ranije su SAD donele odluku da evakuišu porodice diplomata iz ukrajinskog Kijeva, a slično su postupile i Velika Britanija, Kanada, Nemačka i Australija.

Podsetimo, Rusija prebacuje u Belorusiju vojnu tehniku u okviru vojnih vežbi Savezne Države Rusije i Belorusije koje će se održati u dve faze. U prvoj etapi (do 9. februara) biće preraspoređene i stvorene grupe trupa na teritoriji Belorusije.

U drugoj etapi (od 10. do 20. februara) održaće se zajedničke vežbe „Saveznička odlučnost 2022“, u okviru kojih će biti odrađeno suzbijanje i odbijanje spoljne agresije, kao i suprotstavljanje terorizmu i zaštiti interesa Savezne države.

U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine.

Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE