in

Počelo potpisivanje „Svetosavskog proglasa za spas Kosova i Metohije“

Počelo potpisivanje „Svetosavskog proglasa za spas Kosova i Metohije“

Došao je poslednji trenutak, jer je očigledno predsednik spreman da pogazi Ustav i deo naše teritorije i naših sugrađana prepusti nekom drugom. I to: ne bilo kom drugom nego ilegalnoj terorističkoj tvorevini koja je pokazala poslednjih decenija kako namerava da se ophodi prema svima koji njima nisu po volji, kaže Prof. dr Časlav Koprivica 

„Svetosavski proglas za spas Kosova i Metohije“ s inicijalnim spiskom uglednih potpisnika predstavljen je danas, na konferenciji u Pres-centru UNS-a u Beogradu.

Inicijativu su podržali Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS.

Na predstavljanju su ispred Pokreta za odbranu KiM govorili prof. dr Časlav Koprivica i prof.dr Dušan Proroković, urednik NSPM i analitičar Đorđe Vukadinović, politikolog i publicista Aleksandar Pavić i publicista Marinko Vučinić.

Fakti će u narednim danima objaviti njihova izlaganja i obrazloženja zašto su doneli i potpisali „Svetosavski proglas za spas Kosova i Metohije“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prvi govornik bio je Časlav Koprivica.

Evo njegovog obraćanja:

„Pred Božić 2018. smo predstavili Apel za odbranu KiM jer smo slutili šta sprema Aleksandar Vučić idejom o razgraničenju Srbije od Kosova i Metohije, odnosno od svoje pokrajine, odnosno od sebe same.

Neki su bili sumnjičavi i verovali su da on kupuje vreme, da to ne može da uradi, zakleo se na Ustav, zakleo se na Jevanđelje. Da bismo na Jovandan ove godine, a onda i 23. januara na konferenciji za štampu saznali ono što su neki od nas znali odmah (za šta nije trebalo mnogo dalekovidosti): da je predsednik Republike voljan da prihvati francusko-nemački papir koji je u međuvremenu postao dokument iza koga stoji EU, odnosno Amerika, čija je suštna da Srbija treba da prizna tzv. Kosovo.

Predsednik Republike Srbije je najavio u ove dve prilike da je on voljan, ne da pregovara o tom dokumentu, nego da taj papir treba biti – citiram – „implementiran“.

Drugim rečima, on se obavezao u ime Srbije (zasad, srećom, samo usmeno) da će prihvatiti dokument kojim Srbija priznaje tzv.Kosovo.
Imajući to u vidu, mi smo pokrenuli Svetosavski proglas.

Kad kažem mi, ne mislim samo na nas iz Pokreta za odbranu KiM i ljude iz četriri stranke rodoljubive i državobraniteljske opozicije, nego spektar ljudi različitih po stranačkom angažmanu, desnicu, levicu, ateiste ili religiozne čiji je najmanji zajednički imenitelj da kažemo `ne` onome što namerava da urade Aleksandar Vučić i njegovi pomoćnici u ime države.

U tu svrhu smo, dakle, pokrenuli „Svetosavski proglas“ – ne više za odbranu KiM nego za spas KiM.

Došao je poslednji trenutak, jer je očigledno predsednik spreman da pogazi Ustav i deo naše teritorije i naših sugrađana prepusti nekom drugom. I to: ne bilo kom drugom nego ilegalnoj terorističkoj tvorevini koja je pokazala poslednjih decenija kako namerava da se ophodi prema svima koji njima nisu po volji.

Ovde predstavljamo tekst Proglasa i imate priliku da se upoznate sa imenima 188 inicijalnih potpisnika.

Od ovoga trenutka će biti dostupan i onlajn, za sve koji žele da podrže našu inicijativu.

Zapravo, ovo nije naša inicijativa, nego smo mi samo sredstvo za narod.

Narod je prema svim istraživanja, preko 80 odsto raspoložen tako da Srbija kaže NE ako bude suočena sa ultimatumom – ili EU ili Kosovo.

Naše je samo da to kanališemo i da to bude vidljivo u javnosti.

Do koje mere predsednik Vučić prenebregava ono što misle ne samo građani Srbije, što piše u Ustavu i u Rezoluciji 1244, nego što i većina njegovih glasača smatra, videli smo prošlog vikenda kada je predsednica Vlade rekla da je za nju nezamislivo da se ukine Šengen, ukinu vize i da „ne možemo da idemo slobodno na zimovanja, letovanja i u šoping“.

Dakle, cena države za Vučića i njegove pomoćnike je da se ide u šoping.

Predsednik Republike je takođe rekao da on ne želi da bude predsednik države koja je pod sankcijama. Shvatamo da je bio suočen sa onim što je odavno znao da se sprema Srbiji i da to nije lak izbor. Ali, u krajnjem slučaju, ako predstavljate državu i kao pravnik znate šta je država, onda znate da država ne može dobrovoljno da se odrekne svoje teritorije, dela svoje eritorije i svojih državljana.

Ako država to uradi, ona čini akt suprotan svom biću i svojoj suštini. U suštinskom smislu prestaje da bude država.

Ako naš predsednik nema načina da ostvari svoje mašte da bude predsednik države koja nije pod sankcijama, onda postoji način da on ne bude suočen sa tako teškom dužnošću,tj. da odstupi.

Srbija ne sme da plaća zamisao predsednika (da ne bude predsednik države pod sankcijama ili države koja je u prilikama koje nisu njemu po volji) time što će se odricati dela svoje teritorije da bi on mogao da nastavi da sprovodi svoj program.

Potpuno je neshvatljivo – ne samo sa stanovišta morala i bića države – da se zbog dobrobiti jednog dela stanovništva, odričete dobrobiti drugog dela stanovništva.

Zamislite da ste otac mnogodetne porodice i da pustite da vam neka deca gladuju da bi druga bila bolje obučena. To je upravo ono što radi naša vlast i na žalost, to nije od juče.

Podsećam, kada smo pristali na šengenski režim, mi smo se odrekli da naši građani sa KiM budu primljeni u šengenski režim. Drugim rečima, Srbija je već primenom te olakšice stavila do znanja da se to ne odnosi na građane sa KiM, čime smo trećoj strani – onoj koja nas ucenjuje – stavili do znanja da smo spremni da pravimo kompromise oko onoga oko čega ni jedna ozbiljna država ne može da pravi kompromise“.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(fakti)