in

Počeli vojni manevri – Najveći u istoriji NATO

Počeli vojni manevri – Najveći u istoriji NATO

Više od 20 zemalja-članica NATO-a, 10.000 vojnika i oko 250 aviona, uključujući najnovije F-35, učestvovaće u najvećoj vazdušnoj vežbi u istoriji alijanse Air Defender 23, koja je počela u Nemačkoj, prenosi Blumberg.

Agencija napominje da će nebo Nemačke biti „ispunjeno avionima“ skoro dve nedelje, a vežbe bi, između ostalog, trebalo da pokažu snagu alijanse.

U njima će učestvovati četiri vazduhoplovne baze u Nemačkoj i dve – u Holandiji i Češkoj. Zone za vežbe biće zatvorene za civilni vazdušni saobraćaj, zbog čega će avio-kompanije morati da promene rute.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Vežbe će trajati do 23. juna. Pored zemalja članica NATO-a, u njima učestvuju i partneri vojnog bloka – Japan i Švedska, pojašnjava France24. Prema rečima generala Majkla Loa, direktora Nacionalne garde američkog vazduhoplovstva, misija NATO-a se trenutno nalazi u „prelomnoj tački” pošto se „strateška arhitektura u svetu, posebno u Evropi, promenila”.

„Vežbe imaju za cilj da dopune stalno prisustvo Sjedinjenih Država u Evropi“, rekao je Lo i dodao da će mnogi piloti alijanse prvi put raditi zajedno.

NATO nikada jasnije nije zapretio Putinu: 150 aviona poletelo ka Sankt Peterburgu

Zapadni blok je poslao 150 aviona u blizini ruske granice kako bi poslao poruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

NATO je organizovao jednu od najvećih vazdušnih vežbi „Arctic Challenge 23“ koja je počela 29. maja, a završila se juče.

Kako navodi američki magazin 19FortyFive, iako je Finska tek nedavno pristupila NATO-u, rukovodstvo Alijanse je već izvelo jednu od najvećih vazdušnih vežbi u ovoj zemlji. Prema njihovom, 150 borbenih aviona NATO podignuto je na nebo u okviru vežbe „Arctic Challenge 23“.

Avioni su se kretali od zapada ka istoku, ka granici Rusije i Sankt Peterburga, a okrenuli su se tek kada su bili nekoliko kilometara u vazdušnom prostoru Ruske Federacije.

19FortiFive je dodao da su u manevrima učestvovali različiti NATO lovci: F-35 Lighting II, F-16 Fighting Falcon, JAS39 Gripen, F/A-18 Hornet, Eurofighter Tiphoon, Dassault Mirage, Rafale F3R, F-15 Strike Eagle. uključuje EADS C-295, KC-135 Stratotanker i Erbas CC-150 Polaris transportni avion.

Američki komandanti se nadaju da će operacije u ovom režimu značajno povećati borbenu sposobnost NATO avijacije, posebno u severnim regionima.

Pored teritorije Finske, tokom manevara je korišćen vazdušni prostor baltičkih zemalja i Norveške, navodi se u članku. U njima učestvuje i Švedska, koja nije članica NATO.

General-potpukovnik švedskog ratnog vazduhoplovstva pukovnik Jorgen Akelson potvrdio je da je reč o važnoj vežbi velikih razmera.

Vežba je završena i najverovatnije će se održavati jednom ili dva puta godišnje. Međutim, pretnja Rusiji ostaje nova članica NATO – Finska.

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte