in

Peking preti proterivanjem britanskih ratnih brodova

Peking je zapretio da će ‘proterati’ britanske ratne brodove iz delova Južnokineskog mora, kako su HMS Kraljica Elizabeta i njena grupa nosača stigli u sporne vode.

Isplanirano je da nosač aviona, vredan 3 milijarde funti plovi kroz vode Pekinga zajedno sa osam drugih brodova.

Međutim, kineski državni mediji upozorili su da će sva plovila koja zalutaju preblizu biti “proterana”.

U međuvremenu, jedan kineski akademik je takođe izjavio na državnoj televiziji da „Kina dočekuje prijatelje sa vinom, ali vukove sačmarom“.

Napadačka grupa britanskih nosača aviona, koju predvodi Kraljica Elizabeta, trenutno je na turneji oko sveta, u sklopu svog prvog angažovanja u, kako se veruje, najvećoj predstavi britanske pomorske moći.

Brodovi su već plovili kroz Sredozemno more do Crvenog mora Sueckim kanalom, zatim iz Omana u Indiju, gde su britanski brodovi učestvovali u zajedničkim vojnim vežbama sa indijskom mornaricom.

Ranije grupa je otplovila preko moreuza Malaka do Singapura gde su izvedene zajedničke vežbe, pre nego što je krenula na sever, u Južnokinesko more.

Tamo Kraljica Elizabeta planira da sprovede operacije slobodne plovidbe osmišljene kao ukor Kini koja deo mora smatra svojim, kršeći međunarodne ugovore.

Kraljica Elizabeta takođe planira da plovi kroz Tajvanski moreuz, još jednom putanjom koja će sigurno naljutiti vlasti u Pekingu.

Webtribune.rs