in

Patolozi su utvrdili da je Bojan ubijen dok je ležao na leđima

Patolozi su utvrdili da je Bojan ubijen dok je ležao na leđima

Zbog Kurtijevog nasilja oko 11 odsto Srba sa Kosova i Metohije se odselilo u centralnu Srbiju, izjavio je na vanrednoj konferenciji za novinare direktor Kancelarije za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti dodatno ohrabren da napada srpski narod jer nema adekvatne reakcije sa Zapada.

„Juče dok je srpski narod sa severa KiM ispraćao na večni počinak svoje sunarodnike, Kurti je nastavio sa terorom prema srpskom narodu. U danu kada su Srbi sahranjivali svoje najmilije Kurti je uhapsio Lazara Janićijevića koji je išao na sahranu da se oprosti od svog školskog druga Stefana“, naveo je Petković na vanrednoj konferenciji za novinare.
On ističe da je Janićijević „na Jarinju brutalno uhapšen i odveden u pravcu Prištine“.

Petković napominje da je dan pre toga Kurti maltretirao trojicu Srba u Gornjim Varagama, „samo zbog toga što su se usudili da idu u svoje šume da seku drva“.

Podsetio je da je u petak Kosovska policija upala u Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici, „maltretirala lekara i pacijente, razvaljivala bolničke prostorije“

„Sve tražeći stan Milana Radojičića, pa su se malo zaneli i otišli u KBC, pa do vrtića, zaštrašujući pritom učenike koji su ušli tom ulicom“, kaže Petković.

On upozorava da se „teror Aljbina Kurtija pojačava iz dana u dan“.

„Ja sam samo naveo kako su se stvari odvijale u poslednja tri dana. Čini mi se da je on dodatno ohrabren da napada srpski narod jer nema adekvatne reakcije sa Zapada. Ne tražimo od Kfora i Euleksa da stanu na stranu prognanog srpskog naroda, već da budu objektivni i neutralni. Tu je ključno pitanje za Euleks – zbog čega je bio odbijen da učestvuje u istrazi prilikom pretraživanja terena nakon tragičnih događaja 24. septembra? Još nema odgovora zbog čega je Euleks bio odbijen“, kaže Petković.

On navodi da će Srbija insistirati na odgovoru na ovo pitanje.

„Jasno je zbog čega je odbijen, da bi Kosovska policija prikrila u prvom redu da su hladnokrvno ubijeni posebno Bojan i Igor, jer policija ne želi da se sazna na koji su način ubijeni. Da se ne utvrdi da je u redovima Kosovske policije bilo plaćenih ubica, koji su iz terorističkih kampova došli sa ciljem da ubiju sve Srbe“, naglašava Petković.

„Mi do danas nismo dobili odgovor ni na drugo pismo Euleksu u kome tražimo odgovore na pitanja vezana za obdukciju, posebno za Bojana i Igora i način na koji su ubijeni. Imam fotografiju ubijenog Bojana, dobili smo saglasnost njegove porodice da je objavimo. Ono što su nam kazali naši patolozi, pošto su Euleks i Kosovska policija zabranili našim stručnjacima da prisustvuju obdukciji, na osnovu fotografije Bojana to je da je ulazna rana u predelu levog kapka, a izlazna sa desne strane glave, što govori da je ubijen dok je ležao na leđima. Desna noga je u nepravilnom položaju, što govori da je on prvo ranjen, zatim da  je pao, i da je tek onda izvršena egzekucija“, dodaje Petković.

On dalje dodaje da je „od ključne važnosti da se sazna sve iz izveštaja vezano za obdukciju“.

„Mi to ne tražimo od Prištine jer je jasno da sve vreme lažira i činjenice i podatke u vezi sa celim događajem, već smo to 29. septembra zatražili od šefa Euleksa. Jasno smo postavili određena pitanja, prvo ime i kvalifikacije osobe iz Euleksa koja je prisustvovala obdukciji pošto su nas u prvom, nemuštom, odgovoru obavestili da je obdukcija završena, ali da je njoj prisustvovao predstavnik Euleksa. Pitali smo koliko je bilo lekara, specijalista sudske medicine, koji su učestvovali u činu obdukcije i mnoga druga pitanja“, dodaje Petković.

U odgovoru koji je Euleks poslao Beogradu, navodi Petković, oni kažu da je obdukcija obavljena 26. septembra, a na smrtovnicama koje su dobile porodice piše da je obavljena 25. septembra.

„Neko ovde ozbiljno laže, ili Euleks ili Priština. Zato je ključno da vidimo izveštaj Euleksa o obdukciji. Mnogo je laži. Govorili su da je bilo 30, 40, a sad kažu da je 90 ljudi bilo u Banjskoj. Prvo su govorili da je policajac ubijen, a sad da je stradao od eksploziva.

Mnogo nelogičnosti ukazuju da Priština lažira činjenice i zato je jasno zašto je Euleks odbijen da prisustvuje istrazi“, kaže Petković.
On navodi da je svima jasno „da Kurti želi da sprovede etničko čišćenje“, i ističe da se oko 11 odsto Srba sa KiM odselilo u centralnu Srbiju.

„Na delu je progon i etničko čišćenje. Zato je važno da Euleks preuzme svoju dužnost i reaguje u skladu sa svojim mandatom, a ne da nam nemušto odgovaraju“, napominje direktor Kancelarije za KiM.

On upozorava da Srbi strepe za svoje porodice i da je „očigledno da niko više ne može da trpi teror“.

„Euleks ne odgovara na naše dopise, ne odgovaraju na ključna pitanja vezana za obdukciju. Da li su oni lažirali podatke, čistili tela od baruta. Mi smo tražili da naši patolozi, sa međunarodnim ekspertima, pogledaju tela“, kaže direktor Kancelarije za KiM.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu

(RT)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social