in

Palo poslednje uporište u Siriji: Pobunjenici napuštaju sirijsku Deru

U rejonu Albalad sirijskog grada Dera militanti se nisu predavali zvaničnoj vlasti čitavih deset godina, koliko je trajao konflikt.

Međutim, sada jedan za drugim napuštaju položaje i polažu oružje. Dera je ujedno bilo i poslednje veliko uporište terorista na jugu Sirije.

Grad Dera predstavlja južna vrata Sirije. Militanti, koje su podržavale treće zemlje, nisu poštovali mirovne sporazume koji su potpisani 2018. godine uz posredništvo Rusije.

Zvanični Damask se ponovo obratio ruskoj vojsci, nakon čega je ruski Centar za pomirenje zaraćenih snaga u Siriji razradio novu mapu puta čiji je prvi uslov mirna predaja naoružanja.

Pratite nas na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Do sada je predato više od 300 jedinica naoružanja: minobacači i bacači granata“, rekao je predstavnik Centra za pomirenje zaraćenih snaga u Siriji Aleksandar Guljajev.

Za teroriste koji dobrovoljno predaju oružje predviđena je potpuna amnestija. Zahvaljujući naporima ruskih stručnjaka, Damask im je garantovao bezbednost i legalizaciju. Sada mogu da reše svoj status i da se vrate normalnom životu.

Za one koji ne žele miran život obezbediće se autobusi koji će ih garantovano odvesti na sever, u tursku zonu odgovornosti. Nezakonite oružane formacije kontrolišu još nekoliko rejona u provinciji Idlib, sever Alepa i grad Hasaku.

Na ulicama u potpunosti oslobođene Dere ponovo su se pojavili policajci. Za sada je njihov osnovni zadatak provera vozila, jer postoji veliki broj terorista koji ne žele da predaju oružje.

„Važno je da se provere ne samo dokumenta automobila već i lična dokumenta, jer za vozačem i putnicima može biti raspisana potraga. Često pokušavaju da pobegnu iz grada pretvarajući se da su obični građani“, rekao je inspektor saobraćajne policije Šerzad Abudamun.

Nakon što su teroristi napustili grad, stanovnici se mogu vratiti normalnom životu. Godinama su čuvali svoju imovinu, mnogi su izbegli, a veliki broj je i poginuo tokom deset godina sukoba.

U svakom kvartu Dere formiraju se punktovi sirijske vojske, a red će kontrolisati i ruska vojna policija kao garant mira i bezbednosti u regionu.

Na mreži “Telegram” možete pratiti sve naše vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE