Palestinci vratili Izraelu vakcine, rok upotrebe pred istekom

Dogovor je predviđao da Izrael pokloni Palestinskoj upravi 1,4 miliona doza vakcina Fajzer/Biontek kojima uskoro ističe rok, dok će Palestinci Izraelu isporučiti recipročan broj doza kada im stigne pošiljka iz programa Kovaks.

Iako je dogovorom naznačeno da vakcinama rok “ističe uskoro”, Palestinci su ga odobrili kako bi ubrzali tempo vakcinacije na Zapadnoj obali i u Gazi.

“Rekli su nam da je rok trajanja u julu ili avgustu što je dosta vremena za upotrebu. Ali ispostavilo se da rok ističe u junu. To znači da nema dovoljno vremena za upotrebu vakcina tako da smo ih odbili”, rekla je palestinska ministarka zdravlja Maj Alkalija novinarima.

Kina: Aerodrom traži negativan test, na jugu porast zaraženih

Vlasti aerodroma u kineskom gradu Šenžen na jugu zemlje saopštile su danas da svako ko uđe u taj objekat mora da pokaže negativan test na koronu urađen u roku od 48 sati pre ulaska na aerodrom.

Instrukcije objavljene na sajtu i WeĆat aplikaciji usledile su nakon porasta broja slučajeva korone na jugu Kine od kraja maja zbog čega je u nekim oblastima proglašen lokdaun a došlo je i do otkazivanja letova, prenosi Rojters.

Kina je do 18. juna registrovala 30 novih slucajeva Kovida-19, dok je dan ranije zabeleženo 23 slučaja, saopštile su zdravstvene službe.

Aerodrom u Šenženu je prethodno tražio od stanovnika južnih gradova Guangdžou i Fošan da pokažu negativan test prilikom dolaska.

Indija: Vlada poziva na oprez kod ublažavanja mera

Indijska vlada pozvala je danas savezne države na oprez kod ublažavanja mera zbog kovid-19 kako bi se sprečio ponovni porast infekcija.

Indijske savezne države trenutno ublažavaju ograničenja jer se čini da drugi talas infekcija korona virusom jenjava, a zemlja je danas prijavila 60.753 novih slučaja kovid 19 i 1.647 smrtnih slučajeva za poslednja 24 časa, prenosi Rojters.

Ministar unutrašnjih poslova Indije Ajai Bala pozvao je lokalne vlasti da redovno kontrolišu poštovanje mera u vezi s kovid 19, nošenje maski, higijenu ruku, socijalno udaljavanje i provetravanje u zatvorenim prostorima.

On je rekao da lokalne vlasti moraju da osiguraju da se situacija pažljivo procenjuje kako ne bi došli u situaciju da lokalna žarišta prouzrokuju epidemije velikih razmera i zamolio je da se nastavi sa testiranjem i praćenjem konatakata inficiranih kao i da se nastavi sa ubrzanom vakcinacijom.

Treći talas infekcija verovatno bi mogao da pogodi Indiju do oktobra, i iako se veruje da će on biti bolje kontrolisan od poslednjeg izbijanja, pandemija će sigurno ostati pretnja za javno zdravlje Indije barem još najmanje godinu dana, pokazuje istraživanje agencije Rojters.

(tanjug)