“Pala bi vlada u Atini koja bi priznala Kosovo”

Grčka ne priznaje nezavisnost Kosova i nema indicija da će se to promeniti, smatra predsednik Građanske stranke Grka Srbije Vasilios Provelegios.

On je uveren da bi pala vlada u Atini koja bi priznala nezavisnost tzv. Kosova.

Pritisci na Atinu da prizna kosovsku nezavisnost traju godinama, ali im je Grčka uspešno odolevala i nema razloga da tako ne ostane, ističe on

“Od priznanja nema ništa”, izričit je Provelegios povodom navoda o sve jačim pritiscima velikih sila na Grčku da priznaju nezavisnost tzv. Kosova.

Apeluje na donosioce odluka u Grčkoj da aktivnije deluju u lobiranju za srpsko pitanje o KiM.

“Ako bi se, usled političkih pomeranja na svetskom nivou, eventualno desilo da Grčka prizna Kosovo, to bi bio podstrek i za ostale četiri članice EU da priznaju kosovsku nezavisnost”, kaže Provelegios.

On je uveren da bi pala vlada u Atini koja bi priznala nezavisnost Kosova, a da bi grčki narod reagovao kao 1999. godine kada je NATO bombardovao SR Jugoslaviju.

“Ako je grčki narod bio ponosan i hrabar da za vreme bombardovanja iskaže svoje simpatije, ljubav i prijateljstvo prema Srbiji i da se cela Atina okupi na koncertu Mikisa Teodorakisa u znak podrške, ne vidim da bi sada postupio drugačije”, kaže Provelegios

Odluka Atine da prizna tzv. Kosovo negativno bi uticala na tradicionalne prijateljske odnose Srbije i Grčke, kaže Provelegios, ali izražava sumnju da će se to dogoditi.

Dodaje da Atina i Priština razvijaju bilateralne odnose u ekonomiji usmerene ka otvaranju ekonomskih puteva u cilju slobodnije trgovine i protoka roba i ljudi navodeći da slično radi i Srbija.

Razvoj bilateralnih odnosa Atine i Prištine treba shvatiti ozbiljno i Srbija zato treba da poveća diplomatske aktivnosti na svim nivoima u Grčkoj u kojoj, kako kaže, živi 30.000 Srba.

“Za pohvalu je to što je Grčka uspela da odoleva pritiscima velikih sila i ne prizna Kosovo, ali treba mnogo više raditi na promociji stavova Srbije u Grčkoj, naše prijateljstvo treba da negujemo i podignemo na još viši nivo i onemogući da se bilo kojim logističkim aktivnostima lobira za nezavisnost Kosova”, ističe Provelegios.

Na pitanje zašto se Grčka spominje kao „novi ulog“ u rešavanju kosovskog pitanja, s obzirom da još četiri članice EU nisu priznale Kosovo, Provelegios kaže da je razlog u tome što su Srbija i Grčka dve pravoslavne zemlje čiji su narodi jako bliski.

“Grčka je prijateljska zemlja i uvek je uz Srbiju, kao što je i Srbija u prošlosti bila uz Grčku. Te odnose treba negovati kako bi Grčka ostala veliki saveznik i prijatelj Srbije”, navodi Provelegios.

Priznanja neće biti – Atina podiže saradnju sa Prištinom do političkog nivoa

Atina će podići saradnju sa Prištinom do političkog nivoa, ali neće priznati kosovsku nezavisnost, ocenjuje dopisnik grčkog javnog servisa u Beogradu Nikos Pelpas, pozivajući se na diplomatske izvore u Atini.

Atina će podići saradnju sa Prištinom do političkog nivoa, ali neće priznati kosovsku nezavisnost, ocenjuje dopisnik grčkog javnog servisa u Beogradu Nikos Pelpas, pozivajući se na diplomatske izvore u Atini.

Na pitanje kako bi grčka javnost reagovala na eventualno priznanje tzv. Kosova, Pelpas smatra da neće biti potrebe za reakcijom.

(sputnik)