“Ovo je objava ekonomskog rata”

Belorusija smatra zapadne sankcije, izrečene zbog prinudnog sletanja leta Rajanara radi hapšenja jednog putnika, objavom ekonomskog rata.

Zapadne sile koordinirale su u ponedeljak novu seriju sankcija protiv beloruskih zvaničnika, poslanika i ministara vlade predsednika Aleksandra Lukašenka, nakon što su beloruske vlasti prošlog meseca prisilile avion kompanije Rajanar koji je leteo iz Atine za Viljnus da sleti kako bi novinar mogao da bude uhapšen.

Minsk je najavio da će sankcije negativno uticati na belorusko stanovništvo i upozorio da će biti prisiljen da usvoji recipročne mere koje mogu naštetiti građanima i kompanijama zapadnih zemalja.

“Namerne destruktivne akcije”

“Evropska unija nastavlja namerne destruktivne akcije protiv stanovništva kako bi navodno finansijski iscrpila režim. To se zapravo graniči sa objavom ekonomskog rata”, saopštilo je ministarstvo.

Ministri spoljnih poslova EU u ponedeljak su uveli sankcije protiv 78 fizičkih i osam pravnih lica iz Belorusije zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava, represije nad civilnim društvom, demokratske opozicije i novinara.

Državama EU su se kasnije u sankcijama pridružile Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Države i Kanada. Među ljudima protiv kojih su uvedene sankcije je i nekoliko poznatih biznismena koji podržavaju i imaju koristi od režima Aleksandra Lukašenka.

Ovo je četvrti krug sankcija, a restriktivne mere EU do sada su obuhvatile 166 osoba i 15 pravnih lica iz Belorusije. Mere uključuju zamrzavanje njihove imovine u EU, a evropskim građanima i preduzećima je zabranjeno da posluju s njima i plaćaju im novac.