in

OVO ĆE ZNAČITI TOTALNI RAT: Odluka da se Rusija izbaci iz globalnog platnog sistema SWIFT će biti doneta u narednih nekoliko dana

Odluka da se Rusija izbaci iz globalnog platnog sistema SWIFT će biti doneta u narednih nekoliko dana

To je izjavio jedan od guvernera jedne od centralnih banaka u okviru EU za Rojters.

“SWIFT je samo pitanje trenutka, desiće se uskoro, narednih dana”, kazao je jedan od 27 guvernera iz zemalja članica Evropske centralne banke koji je želeo da ostane anoniman, preneo je Rojters.

On je rekao da je takva odluka apsolutno neophodna.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

“Da li je dovoljna ta odluka? Ne. Da li je neophodna? Apsolutno. Sankcije mogu da imaju smisla samo ako postoji cena koju će neko platiti, a ova će koštati”, rekao je bankar.

Šta je SWIFT?

Društvo za svetsku međubankovnu finansijsku telekomunikaciju (SWIFT) osnovano je 1973. i sada ga koristi više od 11.000 finansijskih institucija za slanje sigurnih informacija o finansijskim transakcijama, poruka i naloga za plaćanje. Bez globalno prihvaćene alternative neophodan je sistem za globalne finansije.

Uklanjanje Rusije iz SWIFT-a finansijskim institucijama bi slanje novca u zemlju ili iz nje učinilo gotovo nemogućim, što bi izazvalo iznenadni šok za ruske kompanije i njihove strane klijente – posebno za kupce nafte i gasa denominovanih u američkim dolarima.

“Ovaj potez bi prekinuo sve međunarodne transakcije, pokrenuo volatilnost valute i prouzrokovao masovni odliv kapitala”, komentarisala je Marija Šagina, gostujuća saradnica na Finskom institutu za međunarodne poslove. Izuzimanje Rusije iz SWIFT-a izazvalo bi smanjenje njene ekonomije za 5%, procenio je bivši ministar finansija Aleksej Kudrin 2014.

SWIFT ima sedište u Belgiji i njime upravlja odbor koji se sastoji od 25 ljudi, uključujući Edija Astanina, predsednika upravnog odbora ruskog Centralnog klirinškog depozitarnog društva. SWIFT, koji sebe opisuje kao “neutralno preduzeće”, uključen je u belgijski zakon i mora biti u skladu s propisima EU.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

(tanjug,b92.net)