in

Osumnjičena za teroristički napad u Istanbulu tvrdi da je naređenja dobijala preko američkih telefona

Osumnjičena za teroristički napad u Istanbulu tvrdi da je naređenja dobijala preko američkih telefona

Žena osumnjičena za bombaški napad u Turskoj u novembru 2022, u kojem je poginulo šest osoba, rekla da je naređenja dobijala preko „Vatsap“ aplikacija koje su preuzete preko dva američka telefonska broja

Žena osumnjičena da je organizovala teroristički napad u Istanbulu rekla je tokom saslušanja da je naređenja primala preko aplikacije za poruke, koja je bila povezana sa njenim mobilnim uređajem preko dve američke telefonske linije, preneo je turski list „Hurijet“, pozivajući se na svedočenje osumnjičene.

Osumnjičena Ahlam Albašir rekla je, kako citira list, da joj je jedan član Radničke partije Kurdistana (PKK, koja je zabranjena u Turskoj), pod kodnim imenom Hadži i stacioniran u sirijskom Manbidžu, naredio da se preseli u Idlib, a zatim u Tursku, i sačeka uputstva za izvršenje operacije.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Ona je takođe navela da su aplikacije „Vatsap“ prebačene na njen telefon preko dva američka broja telefona i da je 13. novembra primila telefonski poziv od Hadžija, koji ju je uputio da stavi torbu sa eksplozivnom napravom na Aveniju Istiklal u centru Istanbula i odmah napusti taj kraj grada, prenosi „Al Džazira“.

U eksploziji u centru grada 13. novembra poginulo je šest osoba, dok su 53 povređene.

Dan nakon eksplozije, turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu izjavio je da je uhapšena osumnjičena osoba koja je postavila eksplozivnu napravu u Istanbulu.

(RT)