in

Olaf Šolc, Emanuel Makron i Andžej Duda na sastanku u Berlinu: “Naš zajednički cilj je da sprečimo rat u Evropi”

Nemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsednik Emanuel Makron i poljski predsednik Andžej Duda sastali su se večeras u Berlinu u okviru „Vajmarskog trougla“ kako bi razgovarali o situaciji u vezi sa Ukrajinom. Lideri su na konferenciji za medije istakli da je neophodno postići mirno rešenje problema putem pregovora.

„Naše želje danas u okviru ‘Vajmarskog trougla’ su sledeće – pre svega, želimo da ostvarimo deeskalaciju u napetoj situaciji, potrebni su nam pregovori i rešenje, poručio je Šolc.

Kako je rekao, Berlin, Pariz i Varšava imaju isti stav oko situacije u Ukrajini, a narušavanje njenog suvereniteta imalo bi teške posledice po Rusiju.

„Naš zajednički cilj je da sprečimo rat u Evropi. Kretanje ruskih snaga ka granici Ukrajine izaziva veliku zabrinutost. Naša procena je ovde ista kao i stav – novo narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine je neprihvatljivo i imaće će ogromne posledice po Moskvu – političke, ekonomske i, naravno, geostrateške“, izjavio je kancelar.

On je primetio da sve strane poslednjih dana ulažu aktivne diplomatske napore, podsećajući da je Makron juče posetio Moskvu a danas Kijev, kao i da on sam namerava da poseti rusku i ukrajinsku prestonicu naredne nedelje.

Makron: Neophodan dijalog sa Moskvom

Istovremeno, francuski lider je naglasio da je neophodno nastaviti dijalog sa Rusijom kako bi se smanjili rizici od eskalacije situacije oko Ukrajine.

„Poslednji dani su omogućili pronalažanje novih pristupa. Radićemo zajedno na njima. Imamo i želju da nastavimo ovaj zahtevni dijalog verni našim principima i vrednostima i da, ostajući ujedinjeni u vođenju dijaloga sa Moskvom radi smanjenja svih rizika od eskalacije, pokrenemo neophodnu deeskalaciju i izgradimo mir i stabilnost“, objasnio je Makron.

Prema njegovim rečima, predsednici Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Vladimir Zelenski izrazili su „privrženost obnavljanju ovog dijaloga i ispunjavanju obaveza svih strana“.

On je napomenuo da će, između ostalog, NATO, SAD, ali i evropske zemlje raditi na tome kakve „bezbednosne garancije” mogu da budu ponuđene Moskvi.

Dijalog u „normandijskom formatu“ (Francuska, Nemačka, Rusija, Ukrajina) nastaviće se u narednim danima i nedeljama, dodao je.

Duda: Gomilanje ruskih snaga kakvo nije viđeno od 1945.

Sa svoje strane, predsednik Poljske izjavio je da kretanja ruskih trupa, koja se sada primećuju u Evropi, nije bilo od vremena Drugog svetskog rata.

„Vidimo koncentraciju ruskih snaga bez presedana duž ukrajinske granice, veliku koncentraciju ruske vojske u Belorusiji gde se održavaju vežbe koje bi trebalo da traju do 20. februara. Svi postavljamo sebi pitanje šta će biti dalje. Kakav će biti efekat tog kretanja snaga koje svet i Evropa nisu videli od Drugog svetskog rata?“, naglasio je Duda.

Naš veliki cilj je da osiguramo mir našim narodima, kao i da zaštitimo međunarodno pravo i teritorijalni integritet zemalja koje nisu članice NATO-a, ali su naši saveznici – kao što je Ukrajina, zaključio je poljski lider.

Podsetimo, zvaničan naziv za „Vajmarski trougao“ je Komitet za razvoj nemačko-francusko-poljske saradnje i formiran je 1991. godine na inicijativu ministara spoljnih poslova sa ciljem koordinacija spoljne politike njenih članica.

Eksperti kao konkretan rezultat postojanja ovog formata navode brz ulazak Poljske u NATO i EU.

U poslednje vreme intenziviraju se optužbe Zapada na račun Rusije da navodno namerava da izvrši invaziju na Ukrajinu zbog čega je, kako tvrde zapadni mediji i političari, na granici koncentrisala veliki broj vojnika.

Zvanična Moskva je nebrojeno puta demantovala te optužbe, ističući da su potpuno neosnovane i da predstavljaju izgovor NATO-u da razmešta dodatnu vojnu tehniku i ljudstvo u blizini ruskih granica.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE