in

Odluka S. Arabije još jedna pretnja trenutnoj dominaciji američkog dolara

Odluka S. Arabije još jedna pretnja trenutnoj dominaciji američkog dolara

Saudijska Arabija, najveći svetski izvoznik sirove nafte, otvorena je za razgovore o trgovini naftom u valutama koje nisu američki dolar.

Saudijski signal da bi mogao biti otvoren za razgovore o trgovini naftom uređenoj u valutama koje nisu u dolarima mogao bi biti još jedna pretnja trenutnoj dominaciji američkog dolara u globalnoj trgovini naftom.

„Nema problema oko razgovora o tome kako rešavamo naše trgovinske aranžmane, da li je u američkom dolaru, da li je u pitanju evro, da li je u pitanju saudijski rijal“, rekao je saudijski ministar finansija Mohammed Al-Jadaan za Bloomberg TV u intervjuu u Davosu u utorak.

„Ne mislim da odustajemo ili isključujemo bilo kakvu diskusiju koja će pomoći poboljšanju trgovine širom sveta“, dodao je saudijski ministar.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Saudijski rijal je decenijama vezan za američki dolar, dok izvoz saudijske nafte i dalje podržava sistem petrodolara iz 1970-ih u kojem najveći svetski izvoznik nafte svoju sirovu naftu ceni u američkim dolarima.

Međutim, Saudijska Arabija je spremna produbiti svoju stratešku saradnju u trgovini naftom s Kinom, najvećim svetskim uvoznikom sirove nafte.

Prošlog meseca, Kina i Saudijska Arabija dogovorile su se da prošire trgovinu sirovom naftom pošto su svoje odnose nadogradile na strateško partnerstvo tokom posete kineskog predsednika Si Đipinga saudijskoj prestolnici Rijadu.

Kina, sa svoje strane, planira da svoju vlastitu valutu, juan, učini istaknutijom u međunarodnoj trgovini naftom.

Tokom prošlomesečne posjete Saudijskoj Arabiji, Si Điping je obećao da će pojačati napore na promovisanju upotrebe juana u energetskim sporazumima, sugerišući na samitu u glavnom gradu Saudijske Arabije da bi zemlje Veća za saradnju Zaljeva (GCC) trebale u potpunosti iskoristiti „Shanghai Petroleum and Natural Gas Exchange“ da vrše svoje trgovačke ugovore u juanima.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

(klix)