in

Od pokojnika ostaje samo vreća zemlje za hortenzije: Njujork legalizovao kompostiranje ljudi

Od pokojnika ostaje samo vreća zemlje za hortenzije: Njujork legalizovao kompostiranje ljudi

Za kremaciju se koriste fosilna goriva, a sahranjivanje ostavlja ugljenički otisak, pa je podrška „zelenih“ prevagnula bez obzira na negodovanje katolika

Hortikultura je ekološka, a sanduci, rake, i urne nedovoljno su ekonomični, pa zašto se onda mrtav čovek ne bi iskoristio za đubrenje hortenzija?

Tako bi njujorški grobari uskoro bi mogli da svoje lopate „okače o klin“ budući da je ova država, šesta po redu u Americi, legalizovala novi način sahranjivanja – kompostiranje ljudi.

Ova metoda inače nazvana „prirodnom organskom redukcijom“ potpuno je u skladu sa „zelenom agendom“ koju Zapad već duže vremena forsira i zato je podrška zelenih aktivista i prevagnula u odnosu na negodovanje Katoličke konferencije Njujorka.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Guvernerka Keti Hočul koja je više puta ponosno isticala svoje irsko, katoličko poreklo, odluku je donela ignorišući otpor vernika koji smatraju da se ovakvim postupanjem sa telom preminulog ne ukazuje potrebno poštovanje telesnim ostacima ljudi.

„Za kremaciju se koriste fosilna goriva, a sahranjivanje troši mnogo zemlje i ostavlja ugljenični otisak. Za mnoge je prilično značajno da mogu da se pretvore u zemlju koja kasnije postaje bašta ili drvo“, rekla je Katrina Spejd, osnivač jedne „zelene pogrebne kuće“ u Sijetlu u čijem je asortimanu usluga kompostiranje ljudi.

Podršku odluci pružio je i umetnički kolektiv „Orden dobre smrti“ koji je pozvao guvernerku da svojim potpisom da „blagoslov“ u vidu potpisa i poslali gomilu ukrasnih, obojenih kartica na kojima je pisalo „kompostiraj me“ i „želim da budem drvo“.

Kako se kompostiraju ljudi?

U većini slučajeva, pokojnik koji se stavlja u poluotvorenu posudu za višekratnu upotrebu koja, kao i kod običnog kompostiranja organskog materijala kao podlogu sadrži piljevinu, lucerku ili slamu koji će mikrobima omogućiti da odrade svoj posao. Telo preminulog će se za mesec dana transformisati u 36 kesa zemlje koje onda i ožalošćena porodica može da koristi za đubrenje bašte.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(RT)