in

Objekat oboren iznad jezera Hjuron u SAD preleteo iznad vojne infrastrukture

Objekat oboren iznad jezera Hjuron u SAD preleteo iznad vojne infrastrukture

Objekat, koji je u nedelju oborila američka vojska iznad jezera Hjuron na severu zemlje, predstavljao je pretnju „zbog svojih potencijalnih izviđačkih sposobnosti“ jer je leteo blizu vojnih objekata značajnih sa stanovišta nacionalne bezbednosti.

Ovo se navodi u saopštenju koje je u nedelju objavila američka severna komanda.

„Danas u 14:42 po istočnoj obali, po nalogu predsednika SAD Džoa Bajdena i na osnovu preporuka sekretara odbrane Lojda Ostina i vojnog vrha, F-16 je pustio projektil AIM-9Ks i uspešno oborio objekat koji je leteo na visini od približno 20 hiljada stopa (oko 6 km) u vazdušnom prostoru SAD iznad jezera Hjuron u Mičigenu“, navodi se u tekstu.

„S obzirom na putanju leta i dostupne podatke, možemo razumno povezati ovaj objekat sa radarskim signalom primljenim u vazdušnom prostoru iznad Montane: Taj objekat je leteo blizu osetljivih lokacija nacionalne bezbednosti Ministarstva odbrane“, navodi se u saopštenju.

„Prema našoj proceni, on nije predstavljao direktnu vojnu opasnost za bilo koji objekt na površini, ali smatramo da je predstavljao pretnju sa stanovišta bezbednosti letenja, kao i pretnju zbog potencijalnih izviđačkih sposobnosti koje je imao“, navodi se u saopštenju Pentagona.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Webtribune.rs