Novi odnosi Srbije i EU: Nema otvaranja novih poglavlja

Premijerka Ana Brnabić predvodiće delegaciju Srbije na današnjoj Međuvladinoj konferenciji EU-Srbija u Luksemburgu.

Pored premijerke, u delegaciji Srbije biće i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasadorka Srbije pri EU, Ana Hrustranović.

Na čelu delegacije EU biće visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost, Žosep Borelj, a sastanku će prisustvovati i komesar za proširenje Oliver Varhelji, kao i ministri zemalja članica EU zaduženi za evropske poslove.

U Briselu pred Međuvladinu konferenciju sa Srbijom kažu da je u pitanju politički dijalog posvećen primeni nove metodologije pristupanja na pregovore Srbije o članstvu u EU.

Ocenjuje se da će ovo biti prilika i za zvaničan početak primene nove metodologije sa Srbijom, posebno u delu koji se odnosi na jače političko upravljanje, odnosno veću interakciju Srbije sa zemljama članicama o prioritetima u procesu pristupanja.

“Namera je da ovim damo novi zamah pristupnim pregovorma i očekujemo da to označi novu prekretnicu u pregovorma sa Srbijom”, navodi visoki zvaničnik EU.

Očekuje se da se na Međuvladinoj konferenciji konstatuje šta je Srbija postigla u reformskom procesu, posebno u oblasti vladavine prava.

Prema informacijma Tanjuga, ministri EU su se prijavili sa pitanjima koja se odnose na situaciju i pripremljenost Srbije kada jer reč o svih šest klastera.

Sa druge strane, delegacija Srbije namerava da od zemalja članica čuje koja su to njihova očekivanja kada je reč o reformskom procesu Srbije, ali i da dobije odgovor na to šta Srbija može da očekuje od nove metodologije.

U Briselu naglašavaju da se na današnjoj konfrenciji u Luksemburgu “neće otvarati, niti zatvarati poglavlja”, ali da bi Srbija tokom godine mogla da otvori klaster ukoliko ispuni uslove.

(tanjug)