in

Nova uzurpacija Dejtona – Ministarka BiH se nezakonito meša u pravosudne postupke Srbije

Savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika za pravna pitanja prokomentarisao je upozorenje da građani BiH ne putuju u Srbiju.

Dodikov savetnik Milan Tegeltija kazao je da ta izjava ministarke spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisere Turković predstavlja “novu uzurpaciju i ponašanje suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu”.

Tegeltija je, u izjavi za Srnu, istakao da Predsedništvo BiH “nije utvrdilo da postoji ikakav problem u odnosima dve zemlje”.

Upitao je i odakle ministarki inostranih poslova, kao delu izvršne vlasti u BiH, pravo da se meša u pravosudne postupke druge države, da ih procenjuje, iako za to nije dobila zahtev nadležnih pravosudnih organa u BiH. Podsetio je da je Predsedništva BiH kao kolektivni organ nadležno za vođenje spoljne politike.

Deo medija u BiH i Hrvatskoj objavio je u utorak da je iz MVP BiH, na čijem čelu je ministarka Bisera Turković iz Stranke demokratske akcije, izdato upozorenje u kome se saopštava da institucije Srbije ne pokazuju volju za aktivnom međunarodnom saradnjom i razmenom informacija u ovoj oblasti.

Stoga se, kažu, preporučuje državljanima BiH koji su na bilo koji način bili uključeni u, kako se navodi, “odbranu” BiH od 1992. do kraja 1995. godine da ne putuju u Srbiju.

Ova preporuka, međutim, nije objavljena i na zvaničnom portalu Saveta ministara BiH.

Na mreži “Telegram” možete pratiti sve naše vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

(tanjug)