Nova serija napada na srpske porodice na KiM

Nova serija napada na srpske povratničke porodice na KiM svedoči o ugroženosti najranjivije kategorije stanovništva u pokrajini.

To je danas saopšteno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, i dodaju da su napadi pokazatelj licemerja i laži političara iz Prištine, koji niti žele, niti su u stanju da zaštite ni Srbe, ni njihovu imovinu.

Iz Kancelarije navode da su se prethodnih dana na meti izgrednika našla imanja dve povratničke porodice u zaseoku Čeranovići, u povratničkom selu Klobukar, kod Novog Brda.

Kuća S. S. isprskana je naftom, pomoćni objekat u kom čuva drva i alat je obijen i poharan, a njegovom komšiji B. Z. kuća je obijena i ukraden mu je električni šporet.

“Ovi primeri slika su i prilika stvarnog života Srba povratnika na teritoriji KiM. Ti primeri neće se naći u pismima političara iz Prištine, koja intenzivno šalju međunarodnoj javnosti, ali Kancelarija za KiM neće dozvoliti da se za probleme Srba ne čuje, i uvek će isticati s kakvim se oni anticivilizacijskim postupanjem suočavaju na KiM”, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da, umesto da se Srbima povratnicima obezbede osnovni uslovi za život i garantuje im se bezbednost, serijom napada im se šalje poruka da na KiM nisu dobrodošli.

Umesto održivog povratka, navode iz Kancelarije za KIM, Srbi povratnici se napadima, za koje niko ne odgovara, na jedan perfidan način odvraćaju od ostanka i opstanka na svojim ognjištima, a to, kako se dodaje u saopštenju, nikakva pisma ne mogu da sakriju.

(tanjug)