in

Ništa od ZSO dok Beograd ne prizna “Kosovo”

Ništa od ZSO dok Beograd ne prizna “Kosovo”

Nije na EU da predstavlja nacrt statuta ZSO, već bi „normalan redosled stvari“ bio da to učini Priština, rekao je Gljauk Konjufca

Predsednik skupštine privremenih prištinskih institucija Gljauk Konjufca izjavio je da zahtev Zapada da se formira Zajednica srpskih opština neće biti ispunjen ukoliko međunarodna zajednica ne izvrši pritisak na Beograd da prizna takozvano Kosovo.

Komentarišući nacrt statuta ZSO koji je stigao od EU, Konjufca je u intervjuu za servis „Glasa Amerike“ na albanskom jeziku rekao da nije na Uniji da predstavlja nacrt statuta, već da je „normalan redosled stvari“ bio da to učini Priština.

Kako je rekao, to se desilo zbog zastoja procesa usled dešavanja na severu 24. septembra, kada je međunarodna zajednica shvatila da će to možda na duže vreme blokirati politički proces i proces dijaloga sa Beogradom.

„Upravo iz tog razloga im se žuri da predlože statut, preuzimajući nadležnost od Kosova. Nigde, ni u jednom verodostojnom dokumentu, na kome se zasniva ceo pregovarački proces, nije navedeno da je predlog statuta zajednice opština sa srpskom većinom u nadležnosti Evropske unije“, smatra Konjufca.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social