in

Ništa od obećanja narodu: “Bez litijuma nema privrednog razvoja Srbije”

Ministarka Zorana Mihajlović, izjavila je da su zlato, bakar i litijum kritične mineralne sirovine u svetu bez kojih nema privrednog razvoja.

Mihajlovićeva je istakla da je Srbija jedna od retkih zemalja koja je bogata tim sirovinama i da je potreban strateški pristup kada je reč o razvoju rudarstva, bez kojeg je nemoguć privredni razvoj, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

“Litijum, bakar, zlato su kritične mineralne sirovine u svetu, a to je nešto što Srbija ima. Treba svi da znamo da bez tih sirovina nema automobila, nema vetrogeneratora, nema solarnih elektrana. Bez litijuma nema mobilnih telefona. Litijum je vrlo neravnomerno raspoređen u svetu, malo zemalja ga ima, a Srbija je jedna od njih i mislim da o tome da li ćemo to bogatstvo iskoristiti ili ne treba da razgovaramo“, rekla je Mihajlovićeva gostujući na TV Hepi.

Ona je ponovila da je na zahtev građana obustavljen projekat „Jadar“, ali da priče o zabrani rudarenja koriste isključivo u političke svrhe.

“Potreban nam je strateški pristup i treba argumentovano da razgovaramo o svemu i da vidimo da li želimo i u kojoj meri da se razvijamo. Sve priče o zabrani rudnika služe samo u političke svrhe i time se ugrožava ne samo rudarstvo, već i kompletna privreda.

Srbija i te kako može da zarađuje od rudarstva. Promenili smo zakon i sada bilo koja kompanija koja eksploatiše rudu mora prvo da je ponudi našem tržištu, pa tek onda da je izvozi. Kada je reč o litijumu, ideja je bila da ovde imamo ne samo preradu rude, već i fabriku baterija i fabriku električnih vozila”, rekla je ona.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

(b92.net)