in

“Nikada ne bih išao da razgovaram sa Zelenskim jer smo svedoci razaranja njegove zemlje i pokolja njegovih vojnika i civila”

“Nikada ne bih išao da razgovaram sa Zelenskim jer smo svedoci razaranja njegove zemlje i pokolja njegovih vojnika i civila”

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni rekao je da se ne bi sastajao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim da je na čelu vlade.

Kako Berluskoni kaže, njega krivi za rat sa Rusijom.

Berluskoni, lider konzervativne partije Forca Italia koja je deo vladajuće koalicije, rekao je ovo nakon što je italijanski premijer Đorđe Meloni u petak optužio Francusku da ugrožava jedinstvo Evropske unije organizovanjem francusko-nemačke večere u Parizu sa Zelenskim. nije uključivao druge evropske saveznike.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Nikada ne bih išao da razgovaram sa Zelenskim jer smo svedoci razaranja njegove zemlje i pokolja njegovih vojnika i civila“, rekao je Berluskoni novinaru posle glasanja na regionalnim izborima u italijanskoj pokrajini Lombardiji.

Ovaj 86-godišnji političar se često hvalio prijateljstvom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sve do njegove invazije na Ukrajinu, a prošlog septembra izazvao je polemiku izjavom da je Putin bio primoran na rat i da želi da na čelo postavi „pristojne ljude“ Kijeva.

Poslao poruku Zapadu

Berluskoni smatra da do rata nikada ne bi došlo da je Zelenski prestao da napada dve separatističke republike u Donbasu. „Zbog toga imam veoma, veoma negativnu ocenu ponašanja ovog gospodina“, rekao je Berluskoni.

Kancelarija Melonijeve saopštila je da je podrška italijanske vlade Ukrajini „čvrsta i odlučna, što je jasno navedeno u programu i potvrđeno u svim glasovima parlamentarne većine“.

Berluskoni je takođe pozvao Sjedinjene Države da izvrše pritisak na Zelenskog i zaprete da neće slati oružje Ukrajini i da obećaju masovni program pomoći ako Ukrajina odmah pristane na prekid vatre.

Šef italijanske diplomatije Antonio Tajani, takođe član Force Italije, napisao je na Tviteru da se ta stranka „uvek zalaže za nezavisnost Ukrajine, na strani Evrope, NATO-a i Zapada“.

(index.hr)