in

Neočekivani zaokret – SAD odlučile o Kurtiju: „Ili si sa nama, ili dobijaš ultimatum“ …

Neočekivani zaokret – SAD odlučile o Kurtiju: „Ili si sa nama, ili dobijaš ultimatum“ …

U Prištini je održan sastanak Kurtija sa specijalnim izaslanicima Vašingtona i Brisela koji je trajao do kasno u noć

Premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju na poslednjem sastanku sa izaslanicima SAD i EU Gabrijelom Eskobarom i Miroslavom Lajčakom postalo jasno da će nakon njegovih sledećih poteza biti doneta odluka o tome da li je u milosti međunarodne zajednice ili je protiv njih, piše „Albanijan post“.

Zvanična saopštenja nakon sastanka koji je trajao dva sata otkrila su da se razgovaralo o tri teme: deeskalaciji situacije, brzim izborima na severu Kosova i Metohije i vraćanju dijalogu radi normalizacije odnosa sa Beogradu.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Pozivajući se na svoje diplomatske izvore „Albanijan post“ piše da je u zgradi takozvane vlade Kosova do kasno u noć sastanak imao cilj definisanje stavova i njihovo razjašnjavanje.

Kurtiju je predočeno da je u pitanju odlučujući momenat, te da mora da pazi kakvi će biti stavovi Prištine.

Prvi talas sankcija, ili kako ih je nazvao američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer – „posledice“ već se dogodio, a drugi je zaustavljen dok Kurti ne razjasni svoj stav u vezi sa dešavanjima na severu srpske pokrajine.


To je saopšteno Kurtiju, kojem je rečeno i da ima „veoma malo manevarskog prostora“, tvrdi „Albanijan post“.

Kurtiju je predočeno i da mora da razume da u svetu ima mnogo dešavanja, a da „Kosovo nije jedno od najvažnijih“, piše albanski sajt.

Druga tema razgovora bila je mogućnost da ako ne u postojećim okvirima diplomatije, pitanje bude rešeno na drugom nivou.

Navodno, u pitanju su diplomate koje će „govoriti jezikom ultimatuma“. „Dakle, vreme je da pokažete mudrost, a odgovornost sada pada na vas“, navodno su rekli Eskobar i Lajčak Kurtiju.

Na sastanku je rečeno da je interes međunarodne zajednice da se „krene napred“ i da niko nije zainteresovan da bilo kome nanese štetu u tom procesu.


„Došlo je vreme da shvatimo da li ste sa nama ili protiv nas“, rekli su zvaničnici Vašingtona i Brisela na sastanku sa Kurtijem, piše „Albanijan post“. „Ne tražimo ništa drugo, nikakva objašnjenja, samo da se ispoštuje ono što je obećano i potpisano.“

Dvojac Eskobar i Lajčak, osim razgovora sa Kurtijem, imao je sastanak i sa predsednicom takozvanog Kosova Vjosom Osmani i liderima opozicije.

Zvaničnih izjava Osmanijeve ni Kurtija nije bilo, ali su se oglasili Memlji Krasnići iz Demokratske partije Kosova i Ljumir Abdidžiku iz Demokratskog saveza Kosova koji su sa zabrinutošću govorili nakon sastanka.

Krasnići je novinarima rekao da „nikada nisam video takvu zabrinutost kod kosovskih partnera“, koji su rekli da su trenutno „duboko razočarani vladom“.

(RT)

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 


The post Neočekivani zaokret – SAD odlučile o Kurtiju: „Ili si sa nama, ili dobijaš ultimatum“ … first appeared on WebTribune.