in

Nemci saopštili da nisu pisali “non pejper”

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da non pejper ipak ne potiče od Nemačke.

Ministarsvo je saopštilo nakon što je prištinska Koha ditore nezvanični non pejper dokument predstavila kao nemačko – francusku inicijativu za nastavak dijaloga.

Među glavnim pitanjima u ovom trenutku je – ko je autor spornog dokumenta?

Prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića autor bi sasvim sigurno mogla da bude zapravo- autorka.

Spekuliše se da je tvorac Angela Merkel, a mnogi komentarišu da verovatno i nema ko drugi ukoliko je stvarno u pitanju žena.

“Angela jeste ali nije Merkel. Koja onda Angela? Pa nemojte. Vučić nju poznaje, ja nisam zvaničnik, ona obožava zvaničnike i menja sve timove, vrlo ozbiljna žena, vrlo mudra zena, ali to je tim, ja tu prepoznajem i delove obrazlozenja dokumenata i poruka, čak je bila i advokatska kancelarija iz Beča koja je nama predlagala da uđemo u sudski spor, pa kako da uđemo sa nepoznatim”, rekao je Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose.

Sam dokument se sastoji od, kako Vučić tvrdi, pametnih i lukavih stavki, a danas je na poruku Vjose Osmani- da iza svih non pejpera stoji Srbija, poručio da je to neistina i laž kao i da ne sanjaju da bi Srbija ikada priznala nezavisnost takozvanog Kosova.

“Ja znam sta boli svakog političara koji bi vodio Srbiju a to je to priznanje tzv. Kosova kao nezavisne suverene države, ali ako se pročita non pejper on sadrži osnovu da se pregovara, on nije zakucao to priznanje, ono što bi jos moglo da smeta, pa to sto javno mnjenje Srbije nije za to, javno mnjenje je očekivalo produženje ovog statusa kvo, ogromna većina ili barem neku teritorijanu kompenzaciju, taj papir nije to”, dodao je Janjić.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je pre samo par dana rekao kako nije video non pejper i da dokument za njega uopšte nije predmet razgovora.

Iz Rusije se i po ovom pitanju očekuje tradicionalna podrška Srbiji.

Nezvanični dokument o Balkanu ipak ne pokriva ključne stvari kao sto su međusobna potraživanja, kompenzacije, položaj zajednice srpskih opština.

Ali iz vrha države dolazi poruka da ga naši timovi i dalje analiziraju, a da je ipak najpametnije napisan do sada.

(prva.rs)