in

Nemačka odbila da Poljskoj plati ratnu odštetu

Nemačka odbila da Poljskoj plati ratnu odštetu

Nemačka tretira Poljsku kao vazalnu državu, žele u njoj da izgrade svoju sferu uticaja, tvrdi zamenik poljskog ministra diplomatije

Nemačka je odbila zahtev poljske vlade da isplati ratnu odštetu iz perioda Drugog svetskog rata, naglasivši u diplomatskoj noti da je ovo pitanje za nju zatvoreno, prenosi Rojters.

Portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova izjavio je da je Nemačka odgovorila na pismo u vezi sa tom temom koje je Poljska poslala u oktobru, ali nije komentarisao sadržaj tog odgovora.

Poljska procenjuje da je Nemačka tokom Drugog svetskog rata u toj zemlji napravila štetu od 6,2 biliona zlota (oko 1,4 biliona dolara) i zahteva reparacije, koje je Berlin više puta odbio da plati, navodeći da je pitanje poljskih finansijskih potraživanja rešeno.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Ovaj odgovor pokazuje apsolutno nepoštovanje prema Poljskoj i Poljacima“, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Arkadijuš Mularčik u intervjuu za Poljsku novinsku agenciju.

„Nemačka ne vodi prijateljsku politiku prema Poljskoj, oni žele da ovde izgrade svoju sferu uticaja i tretiraju Poljsku kao vazalnu državu“, dodao je on.

Mularčik je rekao i da će dijalog sa Nemačkom u vezi sa kompenzacijom biti nastavljen „kroz međunarodne organizacije“, prenosi Rojters.

Oko šest miliona Poljaka, uključujući tri miliona poljskih Jevreja, ubijeno je tokom Drugog svetskog rata, a Varšava je sravnjena sa zemljom nakon ustanka 1944, u kojem je poginulo oko 200.000 civila.

Komunistički vlasti u Poljskoj odrekle su se 1953. godine, pod pritiskom Sovjetskog Saveza, svih potraživanja ratne odštete, pošto je SSSR želeo da Istočnu Nemačku oslobodi bilo kakvih obaveza, navodi britanska agencija.

Poljska vladajuća Partija pravo i pravda tvrdi da je taj sporazum nevažeći, pošto Varšava nije mogla da pregovara o pravednoj kompenzaciji. Oni su najavljivali da bi mogli da potražuju reparacije za odštetu iz perioda Drugog svetskog rata od kada su ponovo preuzeli vlast 2015. godine.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(RT)