in

Nemačka odbila da isporuči tenkove Ukrajini

Nemačka odbila da isporuči tenkove Ukrajini

Bivši zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Ordžonikidze objasnio je odbijanje Nemačke da Kijevu isporuči tenkove Leopard. 

Prema rečima diplomate, Nemci i dalje imaju „osećaj istorijske krivice” prema ruskom narodu. On je podsetio da su tokom Velikog otadžbinskog rata nemački tenkovi ubijali Ruse.

„Verovatno im savest nije potpuno nestala. Takođe je važno da se nemački parlament izjasnio protiv toga. Vlada, naravno, možda neće uzeti u obzir mišljenje parlamenta, ali će to biti u suprotnosti sa mišljenjem poslanika koje bira narod. Stanovništvo se protivi da nemački tenkovi ubijaju ruske građane“, objasnio je Ordžonikidze.

Istovremeno, bivši zamenik ministra spoljnih poslova nije isključio da bi Poljska , koja ima tenkove Leopard u svom arsenalu, mogla da ih prebaci u Ukrajinu bez konsultovanja sa stavom Nemačke.

Ranije je nemački list Zidojče cajtung, pozivajući se na svoje izvore, pisao pod kojim uslovima je nemački kancelar Šolc pristao da Ukrajini isporuči tenkove Leopard 2.

List je objavio da je kancelar u telefonskom razgovoru sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom jasno stavio do znanja da je Nemačka spremna da učini ustupke Sjedinjenim Državama po pitanju vojne pomoći Ukrajini ako i Vašington počne da isporučuje tenkove.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs